Hlavní obsah

Muž z jednoho z nejznámějších snímků z 11. září 2001 podlehl koronaviru

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten snímek patří mezi nejznámější fotografie z teroristického útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku v roce 2001. Stephen Cooper na něm společně s několika dalšími lidmi utíká před hroutícím se mrakodrapem. O 19 let později se stal v 78 letech jednou z prvních obětí koronaviru na Floridě.

Foto: Profimedia.cz

Hořící Světové obchodní centrum po nárazu letadel

Článek

Snímek, na kterém ho zachytila fotografka agentury AP Suzanne Plunkettová, byl dokonce vystaven v Národním památníku a muzeu 11. září v New Yorku. Cooper byl tehdy pouhý blok od Světového obchodního centra. Podařilo se mu ale utéct do bezpečí, které představovala stanice metra poblíž.

„Neměl tušení, že ho někdo vyfotil. Jednou se podíval na obálku časopisu Time a viděl se,“ citoval server Die Welt Cooperovu partnerku Janet Rashesovou. Neuplynul rok, kdy by na výročí tohoto teroristického útoku jeho fotka nevyšla v nějakých novinách nebo časopisech.

„Vzpomínám si, že si ji nechal zmenšit a zalaminovat, aby se mu vešla do peněženky. Všude se s ní chlubil a říkal, jak je slavný,“ dodala Rashesová.

Pozůstatky oběti z 11. září identifikovali po 16 letech

Amerika

V březnu letošního roku Cooper zemřel na následky nemoci covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Podle britského bulvárního deníku The Sun se stal jednou z prvních dvou set obětí viru na Floridě. V posledních letech života trpěl kožními problémy a musel podstoupit operaci mozku.

„Byla jsem v kontaktu se dvěma lidmi, kteří jsou na fotografii. Pana Coopera jsem nikdy nepoznala, ale je pro mě čest vědět, že byl hrdý na to, že byl na snímku zvěčněn,” napsala na Twitteru fotografka Plunkettová.

Reklama

Výběr článků

Načítám