Hlavní obsah

Vláda zvažuje zákaz letů z Británie kvůli nové mutaci koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé přijíždějící z Velké Británie do Česka budou muset od neděle nastoupit povinnou domácí karanténu. Trvat může až deset dní. Důvodem je nová mutace koronaviru, která se v Británii objevila. Na Twitteru to oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Vláda také v pondělí rozhodne, zda zakáže lety z Británie, podobně jako to udělaly některé evropské země.

Foto: Marco Bello, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Premiér Andej Babiš České televizi řekl, že on osobně s takovým zákazem problém nemá.

Mutace viru není pod kontrolou, přiznala Británie. Evropa reaguje

Koronavirus

Experti britské vlády v sobotu uvedli, že nový kmen koronaviru, detekovaný na jihu Anglie, může být až o 70 procent nakažlivější než ten, kerý dosud na ostrovech převládá. Opatření zavádí i další země, některé například ruší lety z Británie.

„S ohledem na riziko spojené s novou mutací viru, která byla prokázána ve Velké Británii, zavádíme od dnešního dne povinnou domácí karanténu pro všechny osoby, které tam v posledních 14 dnech pobývaly alespoň 24 hodin a nyní se vrací do ČR,” sdělilo ministerstvo.

Britský premiér zpřísňuje restrikce pro Londýn a část Anglie, šíří se nový kmen koronaviru

Koronavirus

Lidé v karanténě podstoupí pátý až sedmý den po příjezdu do Česka PCR test na nemoc covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Když bude test negativní, bude karanténa ukončena. V opačném případě bude domácí izolace trvat deset dní.

V České republice v posledních dnech stoupají počty nakažených. Index PES je už několik dní na čísle 76, což znamená pátý stupeň opatření. Fakticky se Česko nachází ve čtvrtém stupni s řadou výjimek. O situaci bude v pondělí jednat vláda a je možné, že opatření ještě zpřísní.

Velká Británie byla už dříve zařazena v tzv. cestovatelském semaforu ministerstva zdravotnictví do nejhoršího stupně, mezi červené země. Lidé, kteří v těchto zemích strávili v posledních 14 dnech více než 12 hodin, museli při příjezdu do Česka vyplnit formulář a podstoupit test na covid-19 nebo se prokázat aktuálním testem z ciziny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám