Hlavní obsah

Miliardář Dyson jde do boje s časem. Chce bleskově vyrobit 10 000 plicních ventilátorů

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory obavám, že by mohla nákaza novým koronavirem ve Velké Británii vrcholit v období Velikonoc, mluvčí premiéra Borise Johnsona přiznal, že by mohlo trvat měsíce sehnat do nemocnic dostatek plicních ventilátorů. Času není mnoho. A když v pátek oznámil nákazu virem i sám britský premiér, podnikatel James Dyson tuší, že bude na jeho firmu vyvíjen tlak jako ještě nikdy.

Foto: Dyson

Zařízení CoVent

Článek

Mluvčí britského premiéra Johnsona uvedl, že bylo zajištěno 8000 plicních ventilátorů jako součást navýšení kapacity léčby pacientů ve vážném stavu na 16 000. Nicméně slovo „zajištěno” znamená, že by měly dorazit „v příštích týdnech” a mluvčí naznačil, že několika tisícům to bude trvat výrazně déle, zhruba několik měsíců. Experti se přitom domnívají, že lékaři budou potřebovat alespoň 30 000 těchto zařízení, aby se Velká Británie vyhnula velkému množství mrtvých, až bude řádění nového koronaviru v zemi na vrcholu.

V tento moment vstupuje do hry o životy Britů společnost Dyson, od které si vláda objednala 10 000 plicních ventilátorů navzdory faktu, že je firma nikdy nevyráběla. Zakladatel a majitel společnosti James Dyson to však považuje za výzvu. Jak by také ne, když se jeho společnost doposud proslavila zejména funkčními a designově vydařenými vysavači. Tvrdí, že již má k dispozici prototyp testovaný na člověku a mohl by ventilátory začít doručovat v půli dubna, hned jak dostane povolení k výrobě.

Dyson: Lze je vyrábět rychle

„S ohledem na to, že mi před deseti dny zavolal premiér Boris Johnson, přesměrovali jsme zdroje společnosti Dyson a začali pracovat na návrhu a vybudování zcela nového ventilátoru. Toto zařízení s názvem CoVent lze vyrábět rychle, efektivně a ve velkém objemu. Je navrženo tak, aby řešilo specifické potřeby pacientů s Covid-19 a je vhodné pro různá klinická prostředí. Závodíme nyní s časem a snažíme se přístroj dostat v co nejkratší době do výroby,” uvedl zakladatel společnosti James Dyson.

Foto: Dyson

Přístroj CoVent by se mohl v následujících týdnech začít vyrábět ve velkém.

„Bezpečnost těch, kteří budou tyto přístroje potřebovat, je naší hlavní prioritou. Zkoumáme koncepty od jednotlivých dodavatelů a s podporou expertů je budeme hodnotit. Všechny nové objednávky závisí na tom, aby dotyčné přístroje prošly regulačními testy, což je i případ Dysonu, uvedl mluvčí. „Pokud by přístroje nesplnily všechny bezpečnostní a zdravotní regule, nedostanou se do nemocnic,” uvedl mluvčí premiéra.

Dalších pět tisíc darují

James Dyson mimo jiné slíbil, že poté, co jeho společnost vyrobí Velké Británii na zakázku deset tisíc těchto plicních ventilací, dalších pět tisíc posléze daruje pro potřeby celosvětového boje s novým koronavirem. Společnost prý v tuto chvíli již převelela stovky inženýrů na projekt tvorby plicních ventilátorů ve snaze jejich produkci co nejvíce urychlit.

V případě, že dostane firma zelenou k výrobě, bude záležet jen na tom, jak rychle se podaří co nejvíce optimalizovat celou výrobní linku tak, aby byly přístroje u potřebných lidí co nejdříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám