Hlavní obsah

Mezi americkými senátory se po útoku na Kapitol začal šířit koronavirus

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Výtržnosti příznivců končícího prezidenta USA Donalda Trumpa, ale především také nezodpovědnost některých zákonodárců způsobily, že už dvě americké senátorky měly pozitivní test na koronavirus. Nákaza se rozšířila po středečním útoku na Kapitol. Všechny přítomné senátory totiž evakuovali na několik hodin do jedné menší místnosti a někteří z nich přitom neměli nasazenou roušku.

Foto: Profimedia.cz

Pramila Jayapalová je jednou z nakažených senátorek.

Článek

O možném riziku přenosu koronaviru hovořili už před týdnem zdravotní experti.

„Bohužel si myslím, že se teď nákaza mezi členy Kongresu a jejich asistenty bude v příštích dnech rozšiřovat,“ uvedl pro MSNBC lékař Ashish Jha, děkan katedry veřejného zdraví Brownovy univerzity v Providence. Jedná se podle něj o jeden z neblahých následků středečního útoku.

V souvislosti s útokem na Kapitol se vyšetřuje 25 případů terorismu

Amerika

Pozitivní testy na koronavirus měly dosud Pramila Jayapalová (55) a Bonnie Watsonová Colemanová (75), obě členky Demokratické strany. Colemanová navíc v minulosti překonala rakovinu plic a vzhledem ke svému věku patří do potenciálně rizikové skupiny. Obě jsou nyní v karanténě.

Republikánští senátoři se vysmívali rouškám

Jayapalová po svém nakažení ostře kritizovala některé republikánské senátory, kteří podle ní berou koronavirus na lehkou váhu a „tvrdošíjně odmítali nosit roušky a utahovali si z kolegů, kteří jim je nabízeli“.

Ostuda pro USA, reaguje svět na dění ve Washingtonu

Amerika

Ošetřující lékař Kongresu Spojených států Brian Monahan už ve středu varoval, že koronaviru mohlo být vystaveno přibližně 200 lidí. Ve výčtu kromě přítomných senátorů zahrnul také jejich personál. Tito lidé byli společně zamčeni v jedné místnosti po několik hodin.

Podle CNN, která se odkazuje na fotografie pořízené z místa i záběry videí, nemělo roušku nejméně šest republikánských senátorů. Podle zdravotních expertů se však koronavirus mohl šířit nejen mezi zákonodárci, ale také mezi samotnými výtržníky. Mnozí totiž během útoku roušku také neměli, nebo ji měli nasazenou špatně.

Středeční útok Trumpových příznivců na budovu Kapitolu ve Washingtonu si dosud vyžádal pět obětí. Senátoři v té době jednali o potvrzení volebních výsledků a se šestihodinovou prodlevou oficiálně potvrdili, že vítězem voleb se stal demokrat Joe Biden. Jeho inaugurace proběhne 20. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám