Hlavní obsah

V souvislosti s útokem na Kapitol se vyšetřuje 25 případů terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké úřady vyšetřují kvůli středečnímu útoku davu podporovatelů prezidenta Donalda Trumpa na budovu amerického Kongresu nejméně 25 případů domácího terorismu. Podle agentury Reuters to v neděli večer oznámil demokratickému kongresmanovi Jasonu Crowovi tajemník pro armádu Ryan McCarthy, což je nejvýše postavený civilista v Pentagonu.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Příznivci Donalda Trumpa v budově Kapitolu

Článek

Útok na Kapitol, kde potvrzovali kongresmani vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách, je brán jako projev terorismu, který má kořeny v USA, a proto se označuje za domácí terorismus.

Člen výboru pro ozbrojené síly Sněmovny reprezentantů Jason Crow, který před vstupem do politiky absolvoval vojenskou misi v Iráku, uvedl, že mu McCarthy řekl, že Pentagon registruje také „další možné hrozby ze strany potenciálních teroristů” ve dnech do inaugurace zvoleného prezidenta Joea Bidena 20. ledna. Hrozby se podle Crowa týkají i inaugurace samotné.

Ještě není konec: Trumpovi radikální příznivci chystají nepokoje při inauguraci

Volby USA

Ministerstvo spravedlnosti zároveň uvedlo, že v souvislosti se středečním děním v Kapitolu obvinilo další dva lidi. Celkově už čelí obvinění desítky lidí.

Při útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, ve Washingtonu je zákaz nočního vycházení

Amerika

Trumpovi příznivci narušili středeční zasedání obou komor amerického zákonodárného sboru, který měl potvrdit Bidenovo vítězství v listopadových prezidentských volbách. V reakci na Trumpova slova o volebních podvodech, pro něž prezident nepředložil důkazy, vtrhl dav do sídla Kongresu a ničil a kradl tamní vybavení. Nepokoje stály život pět lidí, desítky jich utrpěly zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám