Hlavní obsah

Město dělí dva státy. Pro jeho obyvatele platí během pandemie dvojí pravidla

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baarle

Baarle patří mezi města, která jsou rozdělena mezi dva státy. Právě kvůli svému umístění mezi Belgií a Nizozemskem však v době pandemie koronaviru zažijí obyvatelé nevšední momenty. V Belgii totiž nadále platí uzavření restaurací a barů, zatímco v Nizozemsku za pár dnů otevřou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve městě na nizozemsko-belgických hranicích platí dvojí pravidlaVideo: Reuters

 
Článek

„Nemohu otevřít svou kavárnu, ale naproti mně o padesát metrů dál bude od 1. června otevřená,“ uvedla pro zpravodajský web CNN Belgičanka Monica van der Krogtová s tím, že si navíc do kavárny ani nemůže zajít, protože oficiálně žije v Belgii.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podobné starosti musí řešit i jiné maloobchody. Ty totiž v Nizozemsku během pandemie zůstaly otevřené, zatímco belgické musely zůstat zavřené. Platí navíc zákaz nakupování za hranicemi, takže Belgičané oficiálně nesmějí nakupovat v nizozemských obchodech.

Situace v Baarle je samozřejmě poněkud extrémní. Ačkoli by si oba starostové města (jeden pro Belgii a druhý pro Nizozemsko) přáli, aby vzájemná omezení neplatila, nemohou v tomto případě nic dělat.

Devadesát procent domu leží v Nizozemsku. Kromě záchodu a vchodových dveří, podle zákonů tak bydlím v Belgii.
Julien Leemans

„Jsme v krizové situaci a máme jen omezené pravomoci, takže musíme uposlechnout nařízení z Bruselu a Haagu,“ řekla nizozemská starostka města Marjon de Hoon-Veelenturfová.

Oplocené silnice na hranicích

Dočasně uzavřené hranice tak platí i mezi Belgií a Nizozemskem. Na silnicích u Baarle je kvůli tomu k vidění oplocení či betonové zátarasy přímo na silnici, ačkoli místním připadají spíš směšné, protože pěšky se dají snadno obejít a přes polní cesty dokonce objet.

Evropské město roztíná hranice dvou států. Občas dělí i ložnice

Cestování

Do výjimečné situace se dostal 63letý Julien Leemans. Nizozemec, jehož dům z 90 procent leží na tomto území. „Kromě záchodu a vchodových dveří, podle zákonů tak bydlím v Belgii,“ vysvětlil. Ani on tudíž v současné situaci nesmí nakupovat v nizozemských obchodech.

Belgická část Baarle se oficiálně jmenuje Baarle-Hertog, zatímco nizozemská Baarle-Nassau. Městečko má celkem zhruba 9000 obyvatel, třetina z nich jsou Belgičané. Státní hranice rozděluje území města na mnoho enkláv a exkláv. Mezi oběma státy byla již dříve dosažena dohoda, že obyvatelé náležejí k tomu státu, ve kterém se nachází vstupní dveře do budovy.

Belgie zavedla v době pandemie koronaviru přísnější opatření než sousední Nizozemsko. V zemi bylo dosud potvrzeno 54 644 případů koronaviru, zatímco v Nizozemsku 43 880. Výraznější je však rozdíl mezi počty obětí (8959 ku 5662).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám