Hlavní obsah

Koupit si samotest? Na mnoha místech vůbec nejsou

Právo, Vlastní zpráva

Se vzrůstajícím počtem covidových marodů roste i zájem těch, kteří se chtějí nebo potřebují otestovat. S dostupností antigenních samotestů na covid ale lidé v mnoha městech zápasí marně. Testy mnohde nejsou, nebo se na pultech lékáren ani neohřejí.

Foto: Novinky

Dva druhy antigenních testů od firmy Abbot

Článek

Například v Českých Budějovicích v mnoha lékárnách nejsou antigenní testy k dostání.

„V současné době nám došly a nové nedorazily. Podobně jsme na tom téměř všichni, i konkurence,“ potvrdila Právu magistra v lékárně Dr. Max v Českých Budějovicích.

Co se dříve prodalo za měsíc, je teď pryč za den
lékárnice z Plzně

Ani v karlovarských lékárnách antigenní samotesty v pondělí neměli v nabídce. „Bohužel, samotesty nyní nemáme,“ uvedla prodavačka v lékárně Dr. Max v obchodním centru Varyáda.

Jen o málo lepší je situace v Jihlavě, kde v pondělí Právo neuspělo na dvou velmi exponovaných místech, a to např. v lékárně u Kauflandu v centru na ulici Romana Havelky či v centru City Park.

Rozhodnuto. Na velké akce už nepostačí antigenní test, bude nutný PCR

Koronavirus

„V pátek jsme po dvou týdnech dostali 30 kusů, ale po víkendu je všechno vyprodané,“ uvedli v jedné z dotazovaných lékáren, v další řekli, že na testy čekají už týden a netuší, kdy se objeví. V lékárně v jihlavské nemocnici ale testy měli.

Plzeňané samotesty seženou například v lékárně na Americké třídě. „Ale zájem je velký. Co se dříve prodalo za měsíc, je teď pryč za den,“ sdělila tamní lékárnice. Například v pátek nebyly testy k mání v jiné lékárně v centru západočeské metropole, v ulici Bedřicha Smetany.

Lékárny v Olomouci, které Právo oslovilo, zajišťují antigenní testy pro své klienty obtížně, ale žádné výpadky v tomto směru zatím nemají.

Testy žáků skončí. Plaga protestuje

Koronavirus

„Chce to vynaložit větší úsilí. Testy jsme neměli maximálně dvě hodiny, a to, když byly zrovna na cestě ze skladu k nám,“ řekla Právu vedoucí lékárny Na Letné Pavla Brázdilová. V lékárně U Červeného kostela měli maximálně půldenní výpadek. „Poptávka je velká, snažíme se. V této chvíli testy máme,“ informovala vedoucí lékárny.

Testovací místa: čeká se, o víkendu zavřeno

Pokud se někdo v Českých Budějovicích rozhodne, že si chce udělat PCR test, má možnost za poplatek téměř tisíc korun v řadě soukromých laboratoří po celém městě. Mají však v naprosté většině otevřeno jen ve všední dny dopoledne, nejdéle do jedné hodiny.

Omezení pohybu a každodenní testování v práci. Němci zvažují zpřísnění opatření

Evropa

Lidé, které posílá na test hygiena nebo lékař s podezřením na covid, se mohou testovat PCR v jihočeských nemocnicích. Ale i tady se musí objednat. „Nyní je nejbližší termín v pátek, ale dost se to mění a čeká se různě,“ uvedla mluvčí českobudějovické nemocnice Iva Nováková.

V Karlovarském kraji je deset testovacích míst, přičemž většina funguje pouze v některých dnech a omezených hodinách. Nejméně jich funguje o víkendu.

Například ale testovací místo v Pomezí nad Ohří, tedy na hraničním přechodu do SRN, kudy jezdí nejvíce pendlerů, je otevřeno každý den pro antigenní i PCR testy od šesti ráno do deseti večer. Každý den včetně víkendů je otevřeno i v testovacím místě Aquaforum ve Františkových Lázních, a to pro oba druhy testování od sedmi ráno do osmi do večera.

Testovací místo ve Fakultní nemocnici Olomouc (FNOL) funguje denně včetně sobot a nedělí.

Očkování nakonec stejně bude povinné, motivací mohou být peníze, tvrdí Kubek

Koronavirus

„Lidé se na test musí objednat, a to prostřednictvím našich online formulářů. Denně testujeme okolo 600 lidí. Termínů je dostatek. Například na PCR test kloktáním, který je nejžádanější, máme ještě na dnešní den volných osm termínů, na zítra 67,“ řekl Právu v pondělí dopoledne mluvčí FNOL Adam Fritscher.

Podobně testují i jinde v Olomouckém kraji. Ne všude však každý den. Třeba v Nemocnici Šumperk se netestuje v neděli.

Přímo v centru Plzně, vedle Nové scény, je každý den otevřené provizorní testovací pracoviště, funguje kromě polední pauzy od osmi ráno až do šesti večer.

„Mohou přijít i lidé bez objednání, ale musí případně počkat, ti s rezervací mají přednost,“ sdělila tamní pracovnice.

Ani test už nestačí. V Rakousku začíná platit lockdown pro neočkované

Evropa

V Praze či Brně problém s testováním na covid nebývá ani o víkendech. Bez problémů běží testy i v Brně.

„Rezervační kalendář máme ohledně PCR testů dnes a zítra plný, volné termíny jsou na středu. U antigenních testů je volno,“ uvedla včera k současnému stavu mluvčí FN U sv. Anny Dana Lipovská. Podobná situace je i ve FN Brno-Bohunice.

Reklama

Výběr článků

Načítám