Hlavní obsah

Ani test už nestačí. V Rakousku začíná platit lockdown pro neočkované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakousko reaguje na zvyšující se počet nových nákaz koronavirem. Od pondělí výrazně zpřísnilo pravidla pro všechny neočkované, pro které de facto začne platit tvrdý lockdown. Pro vstup do restaurací, kaváren, barů, sportovních či kulturních akcí už totiž nebude stačit ani negativní test. Je třeba prokázat se pouze očkováním či dokumentem o prodělání nemoci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Rakousku začal platit zákaz vstupu pro neočkované do pohostinství a kadeřnictvíVideo: Reuters

 
Článek

Pravidla platí pro všechny starší 15 let, v případě Vídně je situace ještě přísnější, tam budou pravidla platit pro všechny starší 12 let.

Pravidlo 2G (zkratka pro německé geimpft, genesen – očkovaní, uzdravení) bude platit také pro kadeřnictví, návštěvy v nemocnicích či pečovatelských domech a vztahovat se má také pro veškerou zimní turistiku. Platit tedy bude i pro hotely či lyžařské vleky.

Počty nakažených prudce rostou po celé Evropě. Největší tragédii řeší Rusko

Evropa

Na dodržování pravidel bude dohlížet policie. Podle ministra zdravotnictví Karla Nehammera budou hygienická pravidla kontrolovat strážci zákona častěji. Lidem, kteří nařízení poruší a budou policií odhaleni, hrozí pokuta ve výši 500 eur (zhruba 12 600 korun), provozovateli, který umožní vstup do svého zařízení, pak až 3600 eur (bezmála 91 tisíc korun).

Zvýšený zájem o vakcinaci

Šéf rakouské veřejné služby Franz Ruf pro server Kurier uvedl, že dosud se zhruba 500 lidí prokázalo falešným certifikátem (ať už očkovacím, či o prodělání nemoci).

Chystáme lockdown neočkovaných, vzkázala saská vláda. Zvažuje to i Rakousko

Koronavirus

V souvislosti se zpřísněnými podmínkami pro neočkované hlásila o víkendu rakouská očkovací centra zvýšený zájem o vakcínu proti covidu-19. V Salcbursku například přišlo v sobotu 1400 lidí na očkování, přitom týdenní průměr je zde 2000.

Zpřísněná opatření budou podle kancléře Alexandera Schallenberga platit minimálně do Vánoc.

„Pokud to nebude stačit, měla by dalším krokem být karanténa i pro očkované, kteří přijdou do styku s nakaženým, jakkoli nepopulárně tato varianta zní,” uvedl epidemiolog Gerald Gartlehner.

Situace se nemění ohledně pracovní docházky, tam stále bude stačit test, který je navíc bezplatný.

Rakousko v pondělí zaznamenalo 8178 nových nákaz, aktivních je momentálně 76 547 případů, 377 lidí leží na jednotkách intenzivní péče. V pátek dokonce přibylo 9943 lidí s pozitivním testem, což překonalo dosavadní maximum 9586 z 13. listopadu 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám