Hlavní obsah

Očkování nakonec stejně bude povinné, motivací mohou být peníze, tvrdí Kubek

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest milionů lidí, kteří se nechali očkovat proti koronaviru, jsou rukojmími dvou milionů, kteří se očkovat nechtějí, míní prezident České lékařské komory Milan Kubek. Tvrdí, že v budoucnosti bude muset být vakcína povinná. Do té doby by k ní stát mohl motivovat třeba i finanční odměnou.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident České lékařské komory Milan Kubek

Článek

Stejně jako ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer a ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AVČR Zdeněk Hostomský vnímá očkování jako jedinou cestu, jak z pandemie ven.

„Očekávám, že v budoucnosti bude očkování proti covidu povinné, protože už si nemůžeme dovolit příští rok další sezónu v podobném marasmu, do jakého se řítíme teď. Než bude povinné, je třeba vyvíjet nátlak na neočkované, aby, když už ne dobrovolně, se aspoň pod tlakem naočkovat nechali,“ řekl Novinkám Kubek.

Pravděpodobnost přenosu viru je v domácnostech stejná u očkovaných i neočkovaných

Koronavirus

Kromě represí by stát mohl podle Kubka lidi k očkování motivovat i pozitivně, třeba finanční odměnou.

„Hovořil jsem o tom už na jaře, aby se rozjela velká očkovací kampaň s pozitivní motivací, např. loterie, bonusy, poukázky, peníze,” podotkl s tím, že chápe, že povinné očkování dosud žádný z politiků neměl odvahu navrhnout.

„Ale je potřeba, aby si politici uvědomili, že volební kampaň už skončila,“ rýpnul si Kubek.

Nemůže to být tak, že tu máme šest milionů zodpovědných lidí, kteří se nechali naočkovat, a ti jsou rukojmími dvou milionů nezodpovědných, kteří se naočkovat nenechali
Milan Kubek, prezident České lékařské komory

V Česku stoupá počet nově nakažených koronavirem po tisícovkách. Ve čtvrtek, kdy se kvůli svátku testovalo méně, bylo odhaleno 4348 případů, v úterý to bylo dokonce 6289 případů, což je o více než tři tisíce více než ve stejný den před týdnem.

Od chvíle, co vláda od 1. listopadu vyhlásila konec testování zdarma a zároveň nařídila restauracím, aby prováděly kontroly bezinfekčnosti návštěvníků, zájem o vakcíny rapidně vzrostl. První dávku očkování proti covidu-19 dostalo za poslední týden přes 52 000 lidí, za celý říjen jich bylo více než 117 000.

Zájem o očkování stále roste. Lidé chodí i pro první dávky

Koronavirus

Přesto se vysokému nárůstu nakažených koronavirem už Česko podle Kubka nevyhne. „Počty půjdou přes deset tisíc denně, to už je podle mě jisté. Ale doufám, že se udržíme na čtvrtinových číslech v nemocnicích, že tam nebude ležet deset tisíc lidí, ale třeba dva a půl až tři tisíce. Že nebude na 'jipkách' dva tisíce lidí, ale pod pět set. A že nebude umírat 250 lidí denně, ale padesát. Což je také strašně moc,“ dodal Kubek.

Černí pasažéři se dají přesvědčit

Odpůrce vakcíny proti covidu dělí do dvou skupin. První je aktivně proti, podlehla fámám, případně je sama aktivně šíří. „S těmi asi nehne nic,“ poznamenal Kubek. Druhou skupinu tvoří podle něj lidé, kteří jsou jen „líní někam dojít“.

„Jsou to lidé, kteří spoléhají na vytvoření kolektivní imunity, ke které nebudou muset přispět. Lidé s mentalitou černých pasažérů. Ti se dají přesvědčit, pokud pro ně bude očkování nezbytné, aby mohli normálně fungovat. Nemůže to být tak, že tu máme šest milionů zodpovědných lidí, kteří se nechali naočkovat, a ti jsou rukojmími dvou milionů nezodpovědných, kteří se naočkovat nenechali,“ podotkl prezident lékařské komory.

Alespoň jednu dávku vakcíny už má půlka lidstva

Koronavirus

Jedině ve chvíli, kdy bude naočkováno dost lidí, bude společnost moci udělat tu pověstnou tečku za koronavirem, kterou slibovala vláda v kampani. „Když je naočkováno málo lidí, tak to fungovat nemůže. Je třeba proočkovat větší množství. Je třeba akceptovat to, že jak po prodělané nemoci, tak po očkování imunita v čase klesá. Takže je třeba se přeočkovávat,“ uzavřel Kubek.

Nejúčinnější: očkování a infekce dohromady

Podle Hostomského by stát měl lidem vysvětlit, že nejúčinnější dlouhodobou ochranou se jeví kombinace očkování s koronavirovou infekcí. „Ideálně v tomto pořadí, kdy průběh případného onemocnění je daleko lehčí,“ uvedl pro Novinky Hostomský.

Nošení respirátorů nemá na průběh epidemie rozhodující dopad, zejména pokud se jedná o vysoce infekční variantu delta
ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AVČR Zdeněk Hostomský

„Cestou ven z tohoto koloběhu je přijímat opatření na dobrovolné bázi, apelovat na osobní zodpovědnost a otevřít společnost podobně jako v Anglii, Dánsku, Norsku a některých státech v USA, např. na Floridě a v Texasu,“ dodal.

Nařídit vakcinaci zdravotníkům? Poslanci proti

Domácí

Zdůraznil, že koronavirus už ve společnosti zůstane, lidé se mu nevyhnou, ale naučí se s ním žít. „Postupně se stane jedním z mnoha respiračních virů, které můžou být občas nepříjemné, ale chod společností nezastaví,“ domnívá se Hostomský.

Nošení roušek a respirátorů, které od 25. října musí mít lidé nasazené i v zaměstnání a ve všech vnitřních prostorech, má podle něj především symbolickou hodnotu.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

„Na průběh epidemie nemá rozhodující dopad, zejména pokud se jedná o vysoce infekční variantu delta. Vyžadovat je na očkovaných nebo lidech s přirozenou imunitou je obtěžování hraničící s absurditou,“ míní Hostomský.

Může dojít k divokému promořování

Grubhoffer věří, že odmítače očkování přivede ke změně názoru zkrácení platnosti negativních testů od 1. listopadu.

„Nejsem si jist, jak moc pozitivní dopad v tomto směru bude mít zrušení preventivního testování zadarmo. To by též mohlo fungovat ve prospěch očkování, ale obávám se, že to jenom ještě více znepřehlední reálnou situaci průniku pandemie naší společností,“ poznamenal.

Zájem o očkování raketově roste

Koronavirus

Bojí se, aby lidé v období zvýšené frekvence akutních respiračních onemocnění covid-19 neignorovali a nesnažili se ho „přejít“. „Snadno tak může docházet k divokému promořování, které se definitivně vymkne jakékoliv možné kontrole hygienické služby,“ podotkl.

Očkování je nejúčinnější nástroj našeho souboje s covidovou nákazou
Libor Grubhoffer, ředitel Biologického centra Akademie věd

Znovu zpřísnit protiepidemická opatření je podle něj proto nezbytné. Na rozdíl od Hostomského je rád, že se lidé vrátí k respirátorům v zaměstnáních, na veřejných místech v přítomnosti dalších lidí, v restauračních a zábavných zařízeních. Stejně jako Kubek se i Grubhoffer obává, že budou čísla nakažených koronavirem růst.

Babiš si pochvaluje konec testů zdarma. Proto máme očkovací boom, míní

Domácí

„S vysokou pravděpodobností nehrozí opakování tragického stavu během jarní třetí vlny pandemie (přes 30 tisíc obětí), ale přesto v některých regionech už se problémy s obsazeností intenzivních lůžek covidovými pacienty začínají rýsovat. Tomu musíme zabránit! A dokážeme to urychleným očkováním dosud váhajících či odmítajících spoluobčanů,“ řekl Novinkám.

„Očkování je nejúčinnější nástroj našeho souboje s covidovou nákazou. Očkování nás přibližuje bezpečným způsobem ke kolektivní imunitě, která je předpokladem k vytlačení koronaviru SARS-CoV-2 na 'okraj lidské společnosti' do oblastních a místních epidemických ohnisek covidu. Taková ohniska budeme již schopni eliminovat místními protiepidemickými opatřeními,“ uzavřel.

Poslední jízda ústeckého očkovacího autobusu: Lidé čekali ve frontách

Domácí

Od pondělí 25. října musí lidé nosit respirátory ve všech vnitřních prostorech, i v zaměstnáních, pokud nepracují v kanceláři sami. Od listopadu pak bude platnost antigenního testu trvat místo tří pouze jeden den, negativní PCR test pak místo sedmi dnů jen tři. Testy přestanou být hrazeny veřejným zdravotním pojištěním. Restauratéři budou muset bezinfekčnost hostů kontrolovat sami.

Reklama

Výběr článků

Načítám