Hlavní obsah

Testy žáků skončí. Plaga protestuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví ustupuje od testů ve školách v nejvíc zasažených okresech. Na zastavení epidemie nemají vliv, uvádí resort. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) proti tomu protestuje.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Základní škola Mozartova Olomouc se v pondělí připojila s plošným testováním žáků k ostatním školám v Olomouckém kraji

Článek

V pondělí se testují v drtivé většině antigenními testy neočkovaní žáci, studenti a učitelé ve 31 okresech. Pro 23 okresů z nich to je poprvé, druhé kolo je čeká příští pondělí. Po 15. listopadu tak testování ve všech základních a středních školách v těchto okresech skončí.

Dnes se otestují neočkovaní žáci, studenti a učitelé ve 31 okresech

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová totiž v neděli rozhodla, že testy se dál rozšiřovat nebudou. Přitom v sobotu hranici 300 nových případů na 100 tisíc obyvatel za týden, kterou ministerstvo pro testování stanovilo, překonalo celkově už 61 okresů.

Podle ministerstva se i ze zkušeností například z Rakouska ukazuje, že testování žáků a učitelů ve školách nemá na zastavení epidemie vliv, i když někteří volají po jeho rozšíření.

Foto: Novinky

Testování ve školách

Plaga vyčetl Vojtěchovi: Nemáte jasnou strategii, testy mají zpoždění

Domácí

Podle názoru Svrčinové a náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martiny Koziar Vašákové testy často nezachytí bezpříznakové nakažené, což děti většinou jsou.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) minulý týden řekl, že je lepší testovat v ohnisku nákazy třeba celou školu PCR metodou na základě rozhodnutí hygieny. Podle Svrčinové chtějí v následujícím období hygienici testovat hlavně žáky, kteří mají příznaky.

Ministr školství Plaga se však obává, že ochrana škol před covidem nebude v následujících měsících dostatečná. V dopise Vojtěchovi poukázal na to, že hygienici už nyní nestíhají trasovat kontakty nakažených.

Rozhodnuto. Na velké akce už nepostačí antigenní test, bude nutný PCR

Koronavirus

Označil za nepřijatelné, aby se žáci testovali metodou PCR jen na běžných odběrových místech. Vojtěcha požádal o odpověď do úterý.

Vojtěch avizuje další zpřísnění

V uplynulém týdnu počty nakažených atakovaly desetitisícovou hranici, k nedělnímu ránu jich laboratoře odhalily 5736, zhruba o 700 více než minulý týden. O víkendech se testuje méně. V nemocnicích bylo ke včerejšku 2585 lidí, z toho 360 ve vážném stavu.

Vojtěch v neděli na Primě řekl, že bude-li nákaza i v příštím týdnu stoupat, mohou se některá opatření ještě zpřísnit. V uplynulém týdnu vláda rozhodla, že na hromadných akcích nad tisíc účastníků nebude k prokázání bezinfekčnosti stačit od 22. listopadu antigenní test, ale pouze PCR test.

Očkování nakonec stejně bude povinné, motivací mohou být peníze, tvrdí Kubek

Koronavirus

Prokazovat OTN (očkování, prodělání nemoci či test) bude od 1. prosince nutné i na sjezdovkách. „Další opatření může být například rozšíření ochrany dýchacích cest či další zpřísnění OTN,“ sdělil Vojtěch. Svrčinová už dříve naznačila, že PCR test by mohl v budoucnu platit jen jeden den, nyní jsou to tři dny.

Vojtěch potvrdil, že stát se připravuje na očkování dětí od pěti let, jako se to už děje v USA. „Musí být registrována vakcína, ten proces probíhá. Dávky máme objednány, a jakmile Evropská léková agentura (EMA) řekne, začneme okamžitě tyto děti očkovat,“ řekl Vojtěch.

Gazdík: Bartoš byl podprůměrný. Piráti vystrašili lidi

Domácí

S tím souhlasil i šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman za ODS Martin Kuba. „Pokud to umožní schválení vakcíny, bezesporu ano,“ uvedl.

Foto: Novinky

Robert Plaga

Reklama

Výběr článků

Načítám