Hlavní obsah

Koronavirus byl ve Francii už v listopadu 2019

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První případy nákazy koronavirem se ve Francii objevily zřejmě už v listopadu roku 2019. Vyplývá to z nově zveřejněné studie tamního Národního institutu pro medicínský výzkum (Institut national de la santé et de la recherche médicale, INSERM), o kterém nyní referovala agentura Reuters.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Studie byla založena na tzv. sérovém testu u více než devíti tisíc Francouzů, který ukázal, že některé z těch, kterým byly „rutinně” odebrány krevní vzorky od listopadu 2019 do ledna 2020, lze pozitivně testovat na virus SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19.

Šlo o vzorky odebírané již od roku 2012 za účelem budoucího zkoumání. Dlouhodobá studie jménem CONSTANCES je podle výzkumníků „obecná populační kohorta složená z celostátního reprezentativního vzorku 215 000 dospělých ve věku 18 až 69 při zařazení do ní”. Tyto vzorky se účastníkům, kteří poskytli písemný souhlas s budoucími sérologickými analýzami, pravidelně odebírají a ukládají se do centralizované biobanky ve virologické laboratoři v Marseille.

V Itálii se koronavirus objevil už loni v září, naznačuje studie

Koronavirus

A právě pod vedením Fabrice Carrata, ředitele Institutu epidemiologie a veřejného zdraví Pierra Louise v Paříži, „sáhli” autoři aktuální studie do databáze zmíněné biobanky a vybrali vzorky séra celkem 9144 dospělých žijících ve 12 regionech Francie od 4. listopadu 2019 do 16. března 2020.

Po následném otestování těchto vzorků na koronavirus vědci zjistili, že 353 z nich mělo pozitivní test. Novým dalším speciálním testem rovněž zjistili, že 44 z nich v sobě mělo vytvořené ochranné neutralizační protilátky proti covidu.

Mezi lidmi, kterým byly odebrány vzorky konkrétně od 5. listopadu 2019 do 30. ledna 2020, bylo u obou testů zároveň (na přítomnost koronaviru i zmíněných protilátek) pozitivně testováno 13 pacientů - z toho u sedmi z nich pocházejí jejich krevní vzorky z listopadu roku 2019.

Při jízdě metrem nemluvte, radí Francouzům lékaři

Koronavirus

Zjištění tak naznačují dřívější oběh SARS-CoV-2 ve Francii - výrazně dříve než před Vánocemi daného roku. A samozřejmě možná ještě dříve než v listopadu, důkaz ale pro dřívější měsíc zatím není.

Více potvrzení listopadového „pacienta nula”

Potvrzuje se tím oprávněnost prohlášení lékařského týmu nemocnice Alberta Schweitzera v Colmaru ve východní Francii z loňského května - jejich tehdejší retrospektivní studie celkem 2456 skenů hrudníku provedených mezi 1. listopadem 2019 a 30. dubnem 2020 ukázala možné podezření na dva nejranější případy covidu v zemi, a to ze 16. listopadu.

ON-LINE: Pacient nula se v zemi vyskytl o měsíc dříve, než si dosud USA myslely

Koronavirus

Tudíž „pacient nula” se ve Francii s největší pravděpodobností skutečně objevil nejpozději v listopadu 2019.

Otestovali jsme novou protilátku proti covidu. Brání viru mutovat, hlásí čeští vědci

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám