Hlavní obsah

ON-LINE: Francie zavádí od soboty zákaz vycházení od 18 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Index protiepidemického rizika PES během středy znovu klesl, podle aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví je aktuálně na hodnotě 75, což odpovídá již nižšímu, čtvrtému stupni rizika. koronaviru vede Francii ke zpřísnění opatření. Od soboty zavádí zákaz vycházení a zpřísňuje opatření na hranicích se zeměmi mimo EU.

Foto: China Daily, Reuters

Zdravotník ve Číně dělá test RNA na nákazu koronavirem

Článek

20:42 - V Libanonu začal ve čtvrtek platit jedenáctidenní nepřetržitý zákaz vycházení. Až na výjimky, jako jsou například cesta k lékaři či do pekárny, musí obyvatelé zůstat doma. Školy jsou zavřené, zatímco restauracím a supermarketům byl povolen pouze rozvoz. Nejnovější opatření, která jsou nejpřísnější od začátku pandemie, Libanon zavedl kvůli strmému nárůstu infikovaných.

20:16 - Durynsko kvůli dramatické epidemické situaci přeloží dubnové zemské volby na 26. září, kdy se budou konat celoněmecké parlamentní volby. Durynsko s 2,1 milionem obyvatel je v současnosti koronavirem nejpostiženější německou spolkovou zemí.

19:27 - Od soboty bude v celé Francii platit zákaz nočního vycházení od 18:00, dosud to bylo od 20:00. Platit bude nejméně 14 dní, oznámil premiér Jean Castex. V návaznosti na toto opatření proti šíření covidu-19 se zkrátí také otevírací doba obchodů. Francie rovněž zpřísní opatření na hranicích se zeměmi mimo Evropskou unii.

Ve Francii jsou dvě mutace, britská a jihoafrická, které jsou nakažlivější, než u původního koronaviru, ale průběh nemoci není horší. Britská mutace představuje každý den přibližně jedno až 1,5 procenta případů zaznamenaných ve Francii, tedy 200 až 300 lidí. Podle premiéra Castexe je situace "zvládnutá", ale "nesmíme ji podcenit".

Od pondělí pro vstup do Francie ze zemí mimo Evropskou unii bude ještě před odjezdem potřeba mít negativní test na covid-19. Po příjezdu do Francie bude povinná sedmidenní karanténa a na jejím konci negativní PCR test. Zpřísní se také kontroly ve francouzských zámořských územích.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský premiér Jean Castex

18:12 - Také Turecko zahájilo očkování proti nemoci covid-19, jako první si vakcínu už ve středu nechal před novináři aplikovat tamní ministr zdravotnictví Fahrettin Koca. Ve čtvrtek se před televizními kamerami nechal očkovat turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

15:28 - Ve Velké Británii se začíná proti covidu-19 očkovat i v lékárnách. Vláda tak chce splnit svůj cíl a podat vakcínu do poloviny února 15 milionům lidí z rizikových skupin.

14:05 - Vakcínu proti koronaviru obdrželi také papež František a emeritní papež Benedikt XVI., který z čela katolické církve odešel v roce 2013.

13:53 - Za posledních 24 hodin hlásí Rakousko 3510 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a v souvislosti s ním úmrtí 53 osob.

12:34 - První dávku vakcíny obdrželo ve Spojených státech více než 10 milionů lidí. Koronavirus se ale v nejpostiženější zemi světa šíří v některých částech v podstatě nekontrolovatelně. Za poslední den se v USA nakazilo přes 224 tisíc nově infikovaných lidí, celkem už se koronavirem v zemi nakazilo přes 23 milionů lidí.

Blatný: Situace se zlepšuje, rozvolňování ale ještě nepřijde

Koronavirus

12:12 - Na Slovensku zaznamenali 2923 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a země hlásí 97 úmrtí. V nemocnicích je 3036 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 243 na JIP a 246 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 217 978 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 3260 lidí.

11:21 - Německo za epidemicky vysoce rizikové oblasti považuje od 15. ledna Británii, Irsko a Jihoafrickou republiku. Na seznam zveřejněný Institutem Roberta Kocha (RKI) byly tyto země zařazeny kvůli výskytu mutací koronaviru, které jsou považovány za nakažlivější.  Ve výčtu naopak chybí země s obzvláště vysokou incidencí, za které jsou označovány regiony s více než 200 novými případy na 100 000 obyvatel za sedmidenní období. Toto kritérium výrazně překračuje i Česko, na které ovšem Německo nadále nahlíží od 25. září jako na rizikovou a ne vysoce rizikovou oblast.

RKI uvádí, že označení země za vysoce rizikovou vychází z "kvantitativních a kvalitativních měřítek". Na seznam se tak mohou dostat státy, které limit nedosahují, a zároveň na něm nemusí být regiony přesahující incidenci 200.

Finové chystají očkování pro norky

Zahraniční

11:19  - V Rakousku loni zemřelo přes 90 123 lidí. To je nejvíce od roku 1983 a téměř o jedenáct procent více, než je průměr posledních pěti let. Výrazný nárůst počtu úmrtí přičítají statistici pandemii covidu-19.

9:40 - V Maďarsku zaznamenali 1926 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 118 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 347 636 lidí a celkem zemřelo 11 066 lidí.

9:14 - V Německu ve středu zemřelo dalších 1244 lidí nakažených koronovirem, což je nejvyšší denní bilance od začátku pandemie. Celkem podle statistik Institutu Roberta Kocha s covidem-19 zemřelo 43 881 lidí. Nákaza koronavirem se 83milionovém Německu ve středu potvrdila u dalších 25 164 lidí. Celkem Německo eviduje skoro 1,98 milionu infikovaných.

7:59 - V ČR bylo provedeno ve středu 31 412 PCR testů, pozitivních jich bylo 34,55 procenta, celkem bylo provedeno 22 952 antigenních testů.

7:55 -  V České republice je aktuálně nakažených 143 824, celkem se v ČR nakazilo už 866 522 osob.

V nemocnicích leží 7182 lidí s covidem-19, ve vážném stavu jich je 1103. Číslo také kleslo, v úterý jich bylo 7500, z toho 1128 ve vážném stavu. Ve středu přibylo podle neúplných čísel 84 obětí z řad nakažených, ale číslo není ještě definitivní. V úterý zemřelo 154 lidí a denní počet mrtvých od 5. ledna nikdy neklesl pod 150. Celkem zemřelo už 13 856 nakažených.

7:49 - Britské lékárny začínají ve čtvrtek s očkováním proti koronaviru. Bylo vybráno šest řetězců, které jsou schopné distribuovat velké objemy vakcín. Lékárny rozšíří počet míst, kde se očkuje a sedm velkých očkovacích center, do konce měsíce o 200, ale počítá se s tisíci. Zatím vakcínu poskytuje 200 nemocnic, 800 poliklinik a sedm velkých očkovacích center. V Británii už počet obětí překročil 100 000, když jich za středu přibylo 1564 úmrtí lidí, u nichž se v posledních 28 dnech prokázal covid-19.

7:17 - Snížilo se také reprodukční číslo, aktuálně dosahuje hodnoty 0,82. Pokles čísla pod hodnotu jedna se pokládá za začátek zpomalování šíření nemoci, protože ukazuje, že jeden pozitivně testovaný v průměru nakazí méně než jednoho dalšího člověka.

I pokud se rizikové skóre PES dostane do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu protiepidemických opatření. Pro případné zmírnění opatření musí v nižším pásmu zůstat aspoň sedm dní, pro zpřísnění tři dny. Poté změnu ještě hodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví. Vláda doposud většinou zaváděla změny v opatřeních až potom, co se PES na lepším či horším stupni držel déle než činí zmíněné termíny.

7:10 - Index PES je aktuálně na nejnižší hodnotě od 29. 12., kdy byl na úrovni 71 bodů. Hodnota 75 už odpovídá nižšímu, čtvrtému stupni rizika. 

7:03 - Hodnota PES už pátý den po sobě klesla. Po přepočtu relevantních údajů ze středy je aktuálně na hodnotě 75, minulou středu dosahovala 86.  Za středu přibylo 10 725 nových případů, o zhruba 7 tisíc méně, než minulou středu.

6:12 - Čína zaznamenala poprvé od května oběť koronaviru. Zemřel nakažený muž v provincii Che-pej, který je novým ohniskem nemoci v zemi. Oficiální počet obětí v Čína tak stoupl na 4635. Ve čtvrtek čínská Národní zdravotní komise oznámila, že za den přibylo 138 nově nakažených, což je nejvíce od konce července. V posledních dnech případů stále přibývá a čtyři města v provincii Che-pej jsou už uzavřena. [celá zpráva]

6:06 - Mezinárodní tým odborníků Světové zdravotnické organizace (WHO) dorazil ve čtvrtek podle místních médií do čínského města Wu-chan, odkud se koncem předloňského roku do světa začal šířit koronavirus SARS-CoV-2. Experti společně s čínskými vědci budou pátrat po původu onemocnění covid-19 a budou se snažit zjistit, jak se koronavirus přenesl na člověka.

Do Wu-chanu dorazili experti WHO, budou pátrat po původu koronaviru

Svět

6:01 - Kolumbie prodloužila omezenou karanténu až do konce února. Tvrdou karanténu vyhlásila v březnu a po pěti měsících ji částečně uvolnila. Nadále je však omezen pohyb obyvatel v zemi mezi jejími jednotlivými částmi. V Kolumbii testy odhalily přes 1,83 milionu nakažených, z nichž 47 124 zemřelo.

5:55 - Ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny nasadili po výskytu několika nakažených při testování na covid-19 poprvé robota. Kloubová paže ovládaná na dálku operátorem byla instalována v jedné z mateřských škol metropole provincie Liao-ning. Výtěr z krku pacientům provádí tyčinkou, napsala agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám