Hlavní obsah

Jihočeský kraj žádá uzavření hranic

Právo, Pavel Orholz
Jihočeský kraj

Jihočeský kraj požádal vládu, aby uzavřela hranice pro takzvané pendlery, tedy lidi, kteří dojíždí do příhraničí s Německem a s Rakouskem do zaměstnání. Jak uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD) po jednání krizového štábu, právě tito zaměstnanci tvoří více než polovinu lidí v regionu, kteří jsou nakažení nemocí COVID 19.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ivana Stráská

Článek

„Tito zaměstnanci, kteří dojíždí z ciziny, mohou ohrožovat lidi na obou stranách hranic. Navíc oni sami se nám ozývají s tím, že mají obavy o své zdraví a byli by rádi, kdyby toto opatření bylo přijato centrálně. Poslala jsem vládě dopis, aby tuto situaci řešili,“ uvedla Stráská.

Situaci lze podle ní řešit i dalším způsobem. „A sice, že tito pendleři, kteří chtějí v cizině pracovat, mohou v tom místě dočasně bydlet. A ti, kteří by chtěli zůstat doma, by měli mít tuto možnost, aniž by podstupovali riziko ztráty zaměstnání,“ dodala.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Do příhraničních oblastí v Rakousku a Německu dojíždí z jihu Čech za prací tisíce lidí. V současné situaci však řada továren i tam své provozy uzavírá sama. „Řekli nám, že v příštích čtrnácti dnech přerušujeme práci, a tak jsem se vrátil zpátky do Čech. Uvidíme, co bude dál,“ sdělil Právu muž, který si nepřál uvést jméno. Doplnil, že podle něho to bude podobné i u dalších zaměstnavatelů v příhraničí.

V Jihočeském kraji potvrdily testy do středečního večera nákazu koronavirusem u 19 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám