Hlavní obsah

Itálii zasáhne další tvrdá vlna koronaviru, předpovídají britští vědci

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z Královské univerzity v Londýně tvrdí, že další vlna koronaviru je v Itálii takřka nevyhnutelná. Sestavili model, který počítá se třemi scénáři podle toho, jak rychle se bude život v zemi navracet k normálu. I kdyby to bylo jen ze 20 procent, počet obětí prý převýší množství z první vlny, uvádí server Daily Mail.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

První ze scénářů počítá s tím, že by Italové zůstali i nadále v karanténě — k tomu ale nedojde, protože v zemi už dochází k uvolňování pravidel. Druhý model počítá s tím, že se život vrátí k normálu z 20 procent, třetí varianta pak počítá se 40 procenty.

I kdyby se Italové navrátili pouze ke 20 procentům běžných činností, vyžádá si další vlna koronavirové epidemie podle vědců z Londýna ještě více obětí než dosud, kdy zemřelo kolem 30 tisíc lidí. Při návratu ke 40 procentům by obětí mohlo být ještě o dalších 23 tisíc více.

Pozůstalí po obětech koronaviru zvažují žaloby na zdravotnický systém

Koronavirus

Vědci uznali, že jejich predikce jsou velmi pesimistické, a navíc nezohledňují přijatá bezpečnostní opatření. Od těch by podle nich Itálie neměla upustit. Zahrnovat by měla například používání trasovacích aplikací, které vysledují pohyb infikovaných, dodržování odstupů nebo povinné zakrývání obličeje.

Zprávu výzkumníků z londýnské Imperial College si můžete v originále prohlédnout zde.

V Itálii uvolňují opatření

Itálie už nicméně vstoupila do druhé fáze uvolňování pravidel karantény. Po dvou měsících prakticky domácího vězení se mohou lidé vrátit třeba k práci v továrnách, otevřely se také parky, kam si mohou jít lidé zacvičit a zaběhat.

Oproti tomu ve Velké Británii počet případů nadále stoupá a podle již dříve zveřejněných studií bude situace v zemi vůbec nejhorší v Evropě. Týká se to zejména počtu úmrtí.

Boris Johnson se stal pošesté otcem

Evropa

.

Reklama

Výběr článků

Načítám