Hlavní obsah

Francie s Itálií zvažují další lockdown. Nizozemci a Dánové proti němu bojují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednotlivé evropské státy svými opatřeními pokračují ve snaze zastavit šíření koronaviru. Zatímco Francie nebo Itálie se blíží další uzávěře, Nizozemci kvůli lockdownu vyrazili protestovat do ulic. Novinky přinášejí přehled o situaci v západní Evropě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nizozemsko zachvátily násilné protesty odpůrců lockdownu Video: Reuters

 
Článek

Starý kontinent bojuje s koronavirem už rok, zatím neúspěšně. Nejvyhrocenější situace je momentálně v Nizozemsku, kde kromě obvyklých nařízení, jako je nošení roušek a dodržování rozestupů, začal od soboty platit zákaz nočního vycházení. Právě tento krok vlády spustil v mnoha městech protesty, při kterých policisté použili vodní děla, těžkooděnce či psy.

Vodní dělo, psi a těžkooděnci rozháněli demonstrace proti lockdownu v Nizozemsku

Koronavirus

V Eindhovenu v pondělí zatkla policie 62 lidí, v Amsterdamu dokonce 192. „To už vůbec nesouvisí s protesty, jedná se o kriminalitu a přesně tak se k tomu postavíme,“ uvedl nizozemský premiér Mark Rutte. Starosta Eindhovenu John Jorritsma dokonce situaci ve městě přirovnal k blížící se občanské válce.

Rekordní čísla ve Španělsku

Protesty, i když poklidnější, proběhly také v Dánsku, které zavedlo až do 7. února přísnější opatření kvůli šíření britské mutace koronaviru v zemi. Lidé se smějí shromažďovat ve skupinkách maximálně po pěti. Platí také omezení návštěv a celkově vláda doporučila stýkat se s co nejmenším počtem lidí. Zavřeny jsou všechny obchody kromě těch nezbytných.

Koronavirová nákaza ovlivnila na Slovensku i využívání internetu

Internet a PC

Zhruba tisícovka demonstrantů ale v neděli vyrazila do centra Kodaně. Poklidný protest přerostl v nepokoje a policisté nakonec zatkli pět lidí. Protestující dav dokonce zapálil figurínu s podobiznou premiérky Mette Frederiksenové.

Počet nově nakažených lidí vzrůstá také ve Francii či Španělsku. To mělo na začátku ledna v přepočtu 200 nakažených na milion obyvatel, v pondělí už byl tento počet 785 nakažených a stovky lidí o víkendu protestovaly proti povinnému nošení roušek na veřejnosti, které nařídila tamní vláda. V pondělí navíc přibylo rekordních 93 822 nově nakažených a v Madridu začal platit zákaz nočního vycházení platný od 21:00 do 6:00.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Madridu začal platit zákaz vycházení po 21. hodiněVideo: Reuters

Francie má ve stejném měřítku 314 nakažených a zvažuje další uzávěru.

Podle vládního mluvčího Gabriela Attala o ní rozhodnou následující dny. Šéf oddělení infekčních chorob v nemocnici v Bordeaux Denis Malvy uvedl, že lockdown je zřejmě nevyhnutelný a země k němu směřuje.

Do práce a domů: Pařížané v tvrdém lockdownu nestíhají ani nákupy

Evropa

Čtyřtýdenní uzávěru zvažují také Italové, prozradil to profesor Walter Ricciardi, poradce ministra zdravotnictví Roberta Speranzy. Itálie má 201 nakažených na milion obyvatel.

„Lídrem” Evropy je Portugalsko

Přísný lockdown platí i v Anglii, kde jsou kompletně zakázány návštěvy domácností. Lidé smí z domu vycházet pouze za účelem nákupu, práce, lékaře či hrozby domácího násilí. Británie má 498 nakažených na milion obyvatel.

Pro porovnání: V Česku je aktuálně 642 nakažených na milion obyvatel, nicméně od 10. ledna toto číslo pravidelně klesá. Sousední země jsou na tom následovně: Slovensko 330 nakažených, Rakousko 171, Německo 162 a Polsko 148.

Premiant Izrael: I kdybychom vakcínu přeplatili, vyplatilo se to

Koronavirus

Z celé Evropy je situace nejhorší v Portugalsku, které mělo v neděli 1213 nakažených na milion obyvatel. Předčilo tím například i evropského trpaslíka Andorru. Portugalsko zavedlo 15. ledna nová opatření. Uzavřeny jsou restaurace, veškerá kultura i vnitřní sportoviště. Otevřeny jsou ale všechny školy nebo kostely.

Evropa je aktuálně nejvíce zasaženým kontinentem. Koronavirem se nakazilo zhruba 29 milionů lidí, zhruba o 400 tisíc víc než v Severní Americe. Evropa vede i v počtu úmrtí s covidem-19, zemřelo zhruba 660 tisíc lidí, v Severní Americe o 60 tisíc méně.

Otestovali jsme novou protilátku proti covidu. Brání viru mutovat, hlásí čeští vědci

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám