Hlavní obsah

Vodní dělo, psi a těžkooděnci rozháněli demonstrace proti lockdownu v Nizozemsku

Novinky, Jitka Zadražilová

Nizozemci mají plné zuby vleklého lockdownu a se zavedením nejnovějších zpřísněných opatření jim došla trpělivost. Na mnoha místech země se v neděli konaly protesty a následně tvrdé střety s policií. Ta ve snaze nastolit pořádek použila proti demonstrantům vodní děla, policisty na koních, těžkooděnce a psy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nizozemsko zachvátily násilné protesty odpůrců lockdownu Video: Reuters

 
Článek

Poprvé od konce druhé světové války začal platit v zemi od soboty zákaz nočního vycházení v době od 21.00 do 04.30. Část veřejnosti s tímto opatřením nesouhlasí a lidé vyšli do ulic.

Stovky demonstrantů se shromáždily na Muzejním náměstí v Amsterdamu. Mezi nimi byli i majitelé restaurací a barů, kteří mají své provozovny uzavřené od října loňského roku. Od prosince jsou zavřené školy a všechny obchody kromě potravin a lékáren. Protestující nesli transparenty s hesly jako například „Zastavte lockdown“.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Po policistech házeli protestující vše, co měli po ruce.

Demonstrací byl porušen zákaz veřejných shromáždění. Když policie žádala o rozpuštění protestu a nikdo nereagoval, začala prostranství vyklízet. V tu chvíli ale frustrace vyhřezla a lidé se pustili do bitek. Na policisty házeli kamení, pyrotechniku.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Policie na vyklizení prostoru kolem Muzejního náměstí použila vodní dělo.

Policie k nastolení pořádku použila vodní dělo, do akce nastoupili těžkooděnci se psy a policie na koních. Zadržena byla více než stovka lidí a rozdáno asi 3600 pokut za nerespektování protiepidemických opatření. Například nenošení roušky se trestá pokutou ve výši 95 eur (2500 Kč), některé se mohou vyšplhat až na 400 eur (10 600).

Foto: Eva Plevier, Reuters

K nastolení pořádku byli povolání těžkooděnci a psi.

Dramatické protesty se odehrály také v rybářské obci Urk, vzdálené asi 80 kilometrů od metropole. Mládež v noci zdevastovala a zapálila mobilní středisko na testy na covid-19, zničila policejní auto a házela po strážcích pořádku zábavní pyrotechniku.

„Není to jenom nepřijatelné, je to jako políček do tváře, zejména místním zdravotníkům, kteří dělají, co mohou, a testovacímu centru, které se snaží pomáhat lidem z Urku,“ uvedly v reakci na útok místní úřady.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Policisté rozhánějí protestující.

V Eindhovenu během protestů bylo zapáleno několik aut a vypleněn supermarket u hlavního nádraží. Policie rozháněla dav demonstrantů slzným plynem.

Protesty proti koronavirovým opatřením se nevyhnuly ani dalším zemím. Například v dánské Kodani pálili demonstranti figurínu tamější premiérky Mette Frederiksenové.

Demonstrace během víkendu ovládly i Španělsko.

Foto: Reuters

Násilné protesty odpůrců lockdownu v Nizozemsku

Reklama

Výběr článků

Načítám