Hlavní obsah

Premiant Izrael: I kdybychom vakcínu přeplatili, vyplatilo se to

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael naočkoval první dávkou koronavirové vakcíny už přes 10 procent populace a nad jejich rychlým tempem žasne řada vlád států po celém světě. Podle izraelského ministra zdravotnictví Juliho Edelsteina za to může včasná příprava a včasný nákup vakcíny. Za tu přitom Izrael zřejmě zaplatil více než ostatní země. „I kdybychom otevřeli ekonomiku o jeden týden dříve, stálo by to za to,” stojí si za rozhodnutím Edelstein.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Izraelská očkovací kampaň, která začala 20. prosince minulého roku, dokázala v přepočtu na milion obyvatel dodat vakcínu třikrát většímu počtu lidí než druhá země v pořadí, nenápadné království Bahrajn z Perského zálivu.

Je to docela obdivuhodný příběh.

Z dat serveru Our World in Data vyplývá, že v absolutních číslech porazila Izrael jen podstatně větší Čína a Spojené státy. Naopak procenta naočkovaných obyvatel v evropských zemích jsou zanedbatelná.

„Je to docela obdivuhodný příběh,” hodnotí profesor Ran Balicer, který předsedá poradnímu týmu izraelské vlády pro boj s pandemií.

Jak píše deník New York Times (NYT), Izrael disponuje silně digitalizovanou zdravotní správou. Všichni občané se podle zákona musí zaregistrovat u jedné ze čtyř zdravotních pojišťoven.

Pomohla dobrá reputace pojišťoven

Podle zdravotních expertů také připravila tamní centralizovaná vláda velmi kvalitní celostátní očkovací kampaň.

Ministr zdravotnictví Juli Edelstein v pátečním rozhovoru uvedl, že firmy měly zájem Izraeli dodávat materiál kvůli dobré reputaci zdravotních pojišťoven.

Nutno podotknout, že Izrael má jen okolo 9 milionů obyvatel, což rychlému tempu v očkování jistě pomohlo. Za další důvod úspěchu uvádí NYT také agresivní přístup při vyjednávání o nákupu vakcíny.

Izrael začal s farmaceutickými společnostmi jednat velmi brzy. Ministr zdravotnictví Juli Edelstein v pátečním rozhovoru uvedl, že firmy měly zájem Izraeli dodávat materiál kvůli dobré reputaci zdravotních pojišťoven. „Díky naší včasné přípravě nyní jdeme příkladem,” popsal Edelstein.

Velká Británie a Izrael už naočkovaly milion lidí

Blízký a Střední východ

V říjnu byla přitom situace úplně jiná. Izrael se potýkal s vnitropolitickými problémy, zmatenými pravidly a ztrátou občanské důvěry vůči vládě. Jeden čas byla země dokonce jednou z nejhorších co do počtu nově nakažených a zemřelých.

Tamní úřady zatím nezveřejnily, kolik přesně dávek nakoupily, ani kolik za ně zaplatily. Edelstein je ale přesvědčen, že i kdyby se ukázalo, že za vakcínu v porovnání s ostatními zeměmi zaplatili příliš, tak to nevadí. „I kdybychom ekonomiku otevřeli jen o týden dříve, stálo by to za to,” uvedl.

Rizikové skupiny ochráněny do února

S postupem vlády souhlasí i šéf jeruzalémské nemocnice Ša'arej Cedek. „Byla to správná strategie,” chválí její ředitel Jonathan Halevy.

Největší flákači v očkování proti koronaviru? Francie a Nizozemsko

Koronavirus

Židovský stát bude mít rizikovou skupinu obyvatel naočkovanou zřejmě už koncem ledna. Do ní tamní ministerstvo zdravotnictví počítá zdravotníky v první linii a osoby starší 60 let.

Deník Guardian ale upozornil, že dávky vakcíny, které jsou zaváženy na Západní břeh Jordánu, jsou poskytnuty pouze izraelským osadníkům. Zhruba 2,7 milionu tamních Palestinců si musí počkat. Izrael nicméně poukazuje na to, že za vakcinaci obyvatel palestinských území je zodpovědná Palestinská samospráva, která s Izraelem vloni přerušila veškerou spolupráci. Izraelští Arabové i Palestinci z Východního Jeruzaléma vakcínu dostávají.

NYT navíc připomíná, že premiér Benjamin Netanjahu, který je obžalován z korupce, podvodu a zneužití důvěry, si udělal z očkovací akce svoji osobní kampaň. Snaží se vyvolat dojem, že za zajištění dostatečného množství dávek mohou lidé vděčit právě jemu.

Reklama

Výběr článků

Načítám