Hlavní obsah

Expert WHO: Koronavirus není vážný jako španělská chřipka, přezíravost ale není na místě

Hongkong

Expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Gabriel Leung hovořil v Hongkongu o současné epidemii nemoci Covid-19 a ujistil, že není srovnatelná s pandemií španělské chřipky z let 1918 a 1919, která měla 50 až 100 milionů obětí. Je ale vážnější než pandemie prasečí chřipky z roku 2009. Uvedl i odlišnosti od epidemií MERS a SARS. Upozornil, že nedetekovaných případů nákazy bude více než zjištěných.

Foto: Profimedia.cz

Expert WHO Gabriel Leung

Článek

„Není to pandemie z roku 1918. Sle na druhou stranu to není ani pandemie prasečí chřipky z roku 2009. Ve srovnání s ní je mnohem vážnější a mnohem smrtelnější,” uvedl Leung na tiskové konferenci k aktuální epidemické situaci v Hongkongu.

„Byl tu vždy strach - je to další epidemie z roku 1918? Jasná, definitivní odpověď zní ne. Když však někdo přezíravě říká, že je to jen jako chřipka, tak to tedy ne,“ prohlásil Leung. Nemoc Covid-19 je smrtelnější než pandemie prasečí chřipky.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Leung zmínil i rozdíly od nemoci SARS z roku 2003. Tam nebyli nakažení a přenašeči, u nichž by nemoc nepropukla. Nakonec každý nakažený měl středně vážné nebo vážné symptomy a musel být hospitalizován.

To u Covid-19 neplatí. Tam mohou být desetitisíce případů nákazy, o nichž se neví. „Jsme už blízko 100 000 případů (nákazy) Jsem si však jist, že číslo je nejméně několikrát vyšší,“ řekl Leung. „Protože zbytek světa je teprve na počátku první vlny, případný finální rozsah epidemie bude mnohonásobně větší,“ dodal expert, který je Hongkongu.

Kvůli skrytým případům je podle něj letalita zřejmě menší než udávané 3,4 procenta: „Odhadujeme letalitu na 1,4 procenta.“ Zdůraznil, že to je stále velmi vysoké číslo: „Představuje to vážné obavy, zejména mezi starší populací.“ Oběťmi epidemie jsou především senioři, Leung upozornil, že ohrožení jsou především lide starší sedmdesáti let.

Profesor z Hongkongské lékařské univerzity Joseph Wu k tomu dodal, že různé země mají různé možnosti nákazu testovat. Nejvíce lidí bylo vzhledem k populaci otestováno v Singapuru: „Jestliže bereme Singapur jako standard, tak na světě bylo detekováno jen 40 procent případů nakažených nemocí.“

Reklama

Výběr článků

Načítám