Hlavní obsah

Do Rakouska na lyže jen s respirátorem a potvrzením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Milovníci lyžování se musí připravit na to, že Rakousko zpřísňuje protikoronavirová opatření. Provozovatelé lanovek a vleků budou přepravovat pouze lidi očkované proti covidu-19, testované nebo ty, kteří se z covidu-19 zotavili. Tamější lyžařská střediska budou navíc vyžadovat respirátory třídy FFP2, oznámila v pondělí vláda kancléře Sebastiana Kurze (ÖVP).

Foto: Profimedia.cz

Bílé svahy rakouských Alp. Ilustrační foto

Článek

„Jsem přesvědčená, že tyto rámcové podmínky umožní nerušenou a bezpečnou zimní sezonu v naší zemi,“ řekla ministryně cestovního ruchu Elisabeth Köstingerová.

Pokud ale přibude nakažených pacientů na jednotkách intenzivní péče, zpřísní se i pravidla pro neočkované turisty.

Kdo v Rakousku odmítne práci kvůli očkování, nedostane podporu

Evropa

Nyní je v alpské zemi obsazeno zhruba 200 lůžek na jednotkách intenzivní péče. Pokud jejich počet vzroste na 300, nebudou moci neočkovaní navštěvovat horské restaurace a bary, upozornil rakouský ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein. Od tohoto stupně by provozovatelé lanovek, restaurací a hotelů neuznávali samotesty.

Od hranice 400 obsazených lůžek na JIP by pak nesměli uznávat žádné antigenní testy a vyžadovali by přesnější PCR testy. Franz Hörl, poslanec ÖVP a mluvčí svazu tyrolských lanovek uvedl, že je „celkem představitelné“, že tuto zimu by si mohli koupit permanentky pouze ti, kteří byli očkováni, a ti, kteří se uzdravili. Problémem totiž je nedostatek testovacích kapacit v lyžařských střediscích a dlouhé čekání na výsledky. Apeluje proto na veřejnost, aby se zvýšila proočkovanost.

O zimní lyžařské zájezdy je zájem. Problémem bude omezená kapacita

Cestování

V současné době je v rakouských nemocnicích 839 pacientů s koronavirem, z nichž je 219 na jednotce intenzivní péče. Drtivá většina těchto pacientů jsou neočkovaní lidé.

Lyžařská turistika je v Rakousku důležitým hospodářským odvětvím. Rakouské ministerstvo cestovního ruchu tvrdí, že více než polovina zimních dovolených v Evropě je realizována právě v Rakousku.

O tom, zda bude letošní sezóna silná, rozhodne podle prezidenta rakouské lékařské komory Thomase Szekerese virus. Mnoho lidí podle něj zapomnělo na tyrolské středisko Ischgl, které se na počátku roku 2020 stalo významným epidemickým ohniskem, odkud se koronavirová infekce rozšířila do dalších evropských zemí.

Rakousko má v nemocnicích nejvíce covidových pacientů od května

Zahraniční

Řešením je podle něj očkování a není od věci, aby bylo pro některé profesní skupiny povinné.  „Z hlediska demokracie to může být diskutabilní, ale vir si dělá, co chce, a naší povinností je zamezit jeho šíření,“ dodal Szekeres.

Reklama

Výběr článků

Načítám