Hlavní obsah

Číslo R roste. Hrozí plošné exponenciální šíření nákazy

• Aktualizováno

Jeden nakažený covidem-19 v České republice nakazí více než jednoho člověka. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) je reprodukční číslo, tzv. číslo R, 1,59 a lze hovořit o riziku plošného exponenciálního šíření.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Testování na koronavirus

Článek

„Celkový populační odhad reprodukčního čísla pro populaci ČR odpovídá k datu 12. 9. 2020 hodnotě přibližně 1,59. Jde tedy o hodnotu významně vyšší než 1,0. Každý nakažený tedy efektivně předává infekci více než jedné další osobě, a napříč kraji tak dochází k nárůstu s počínajícím významným exponenciálním trendem,” uvádí ÚZIS na webu.

Další pandemie bude zničující, svět se nepřipravuje, tvrdí orgán WHO

Koronavirus

Podle ÚZIS se hodnota v jednotlivých krajích liší, všude však překračuje 1,0. Oproti předchozím týdnům, kdy se významnější růst čísla R neprojevil, jde o posun. „V tuto chvíli lze proto hovořit o riziku plošného exponenciálního šíření,“ uvedl ústav.

Hodnota čísla R je dána především infekčností, četností osobních kontaktů a dobou, po kterou nakažený může onemocnění šířit, než se dostane do karantény nebo izolace.

Před zavedením vládních opatření v březnu bylo číslo vyšší než dvě. Minulý týden číslo R činilo 1,35 a podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška šlo stále o kontrolované šíření nemoci, "lineární, nikoli exponenciální".

"Relevantní data o změně reprodukčního čísla můžeme mít s ohledem na délku celého průběhu nemoci až více než týden po zavedení nových opatření," doplnil analytik ÚZIS Ondřej Májek. Odhad R je také silně závislý na objemu prováděných testů.

Reprodukční číslo je poměrně komplikovaný ukazatel, který udává počet dalších osob, které se přímo nakazí od jednoho pacienta. Pokud je hodnota větší než 1, znamená to, že nakažený nakazí více než jednu osobu. Tzv. číslo R je velmi ovlivněno lokálními ohnisky a systémem testů.

Reklama

Výběr článků

Načítám