Hlavní obsah

Čína se ohradila proti Prymulovu vyjádření, že virus unikl z tamní laboratoře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čínské velvyslanectví v Praze se v pátek ohradilo proti čtvrtečnímu vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) ve Sněmovně ohledně čínského původu koronaviru, s nímž nyní bojuje celý svět. Ministr mluvil o tom, že vir takřka jistě unikl z čínské laboratoře, ale nebyl vytvořen uměle.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Roman Prymula

Článek

Velvyslanectví zdůraznilo, že Prymula by jako expert měl vědět, že výzkum původu koronaviru je složitou otázkou, na kterou zatím neexistuje jednoznačná odpověď.

„Než se vyvodí závěry, tak je nutné předložit evidentní důkazy. Použití slov, jako jsou ‚téměř jisté‘, není ani rigorózní, ani odpovědné. Rozhodně oponujeme takovým výrokům,” uvedl mluvčí čínského velvyslanectví.

Unikl z čínské laboratoře, ale nebyl vyroben, tvrdí Prymula o koronaviru

Koronavirus

Prymula poslancům k původu epidemie řekl: „Je téměř jisté, že ten virus přišel z laboratoře v Číně. Ne že by tam byl uměle vyroben, nicméně unikl, protože tam se běžně prováděly různé výzkumy, které vycházely z přírodních rezervoárů, to znamená z různých netopýrů a podobně. Na modelovém zvířeti se ten virus zřejmě dostal ven, dostal se na trh a začala celosvětová katastrofa.”

Dodal, že jde o přírodní virus: „Není to uměle vytvořený virus. Pro to svědčí skutečně řada důkazů. Ten virus je velmi komplikovaný.“

Čínská strana je podle mluvčího ambasády z Prymulových výroků velmi zmatená.

Máme důkazy, že virus je z laboratoře, řekl Pompeo. Zda je uměle vytvořený, ale nepotvrdil

Koronavirus

Spekulace o tom, že nový typ koronaviru pochází z čínské laboratoře, se objevily už na jaře po vypuknutí pandemie. V polovině dubna nejprve oznámil americký prezident Donald Trump, že se Spojené státy snaží zjistit, zda koronavirus nepochází z laboratoře v čínském Wu-chanu. Spekuloval tehdy o umělém původu.

O úniku z laboratoře mluvil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Západní tajné služby však pro to nemají důkazy.

O několik dní později Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že všechny dostupné důkazy svědčí o tom, že zdrojem koronaviru SARS-CoV-2 jsou netopýři z Číny. Sdělila zároveň, že důkazy nenaznačují, že by byl virus uměle upraven, nebo dokonce vyroben v laboratoři.

Guardian: Západní zpravodajci nemají důkazy o úniku viru z laboratoře

Koronavirus

WHO v červenci do Pekingu vyslala své první odborníky. Tato mise se podle mluvčí organizace měla zabývat především otázkou, zda se virus přenesl na člověka ze zvířat – a pokud ano, tak z jakých.

Nákaza u horníků v roce 2012

Čína už opatrně přiznala, že virus se nerozšířil z rybího a zvířecího trhu ve Wu-chanu, protože první případy nákazy jsou starší, přinejmenším z listopadu loňského roku.

Objevily se také zprávy, že se ve Wu-chanu zkoumal koronavirus, jímž se v roce 2012 nakazilo šest horníků v Jün-anu, kteří odstraňovali netopýří trus ze šachet.

Měli podobné příznaky jako lidé nakažení covidem-19 a tři z nich zemřeli. Měli dýchací obtíže, suchý kašel, stoupající množství hlenů a vysokou teplotu, kterou měli před smrtí. Čtyři měli také nízkou hladiny nasycení hemoglobinu kyslíkem, což je také typický příznak vážného průběhu covidu-19.

Čínským pacientem nula by mohl být 55letý muž, nakazil se v listopadu

Koronavirus

Vzorky viru byly poslány do virové laboratoře ve Wu-chanu, který je vzdálen asi 2000 km, kde jej zkoumali s cílem zjistit, zda nehrozí nebezpečí, že by virus mohl vyvolat pandemii.

Dostal je i plicní expert Čong Nan-šan, který pomohl zvládnout epidemii SARS, protože panovalo podezření, že původcem onemocnění havířů jsou betakoronaviry, kam patří původci SARS i MERS.

Výzkum ve Wu-chanu

Ukázalo se, že horníci se nakazili netopýřím koronavirem RaTG13, který se s původcem covidu-19 SARS-CoV-2 shoduje z 96,2 procenta. Neliší se ani v té části genomu, která odpovídá za to, na jaký protein se koronavirus navazuje – napojuje se na buněčný receptor ACE2.

Virologové Jonatham Latham a Allison Wilsonová v červenci přišli se závěrem, že virus zřejmě unikl z laboratoře.

Prvními oběťmi nového koronaviru mohli být v roce 2012 čínští horníci, virus mohl rozšířit institut

Koronavirus

Spekulace, že by virus unikl, naopak odmítá přední čínská viroložka Š’Čeng-li s tím, že v institutu neměli k dispozic živý RaTG13. V institutu dělali pokus s  živými netopýřími koronaviry, ovšem byly to alfakoronaviry.

Reklama

Výběr článků

Načítám