Hlavní obsah

Chmurný výhled: V Německu kvůli koronaviru už teď plánují zrušit únorový karneval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Koronavirus zřejmě vezme Němcům jejich nejmilovanější a nejbláznivější svátek - karneval. Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn chce úplně zrušit karnevalové veselí plánované na období 2020/21. Spahn to řekl během jednání zdravotního výboru v německém Bundestagu, napsal server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Karneval v Německu. Ilustrační foto

Článek

„Během letošní zimy, uprostřed pandemie si neumím představit, že by se konal karneval. Je to hořké, ale je to tak,“ prohlásil ministr. Připomněl, že si sám vyzkoušel roli karnevalového prince a ví, jak je tento svátek důležitý pro miliony lidí.

Spahn zdůraznil, že letošní vrchol karnevalové sezóny se odehrával téměř současně s vypuknutím koronavirové infekce v Německu. V prvním ohnisku nákazy v Heinsbergu se většina lidí infikovala na karnevalové party nebo v jejím důsledku.

V Bavorsku se hroutí testování na koronavirus, na výsledky čekají desítky tisíc lidí

Evropa

Možnost opětovného zavedení přísnějších opatření zmínila i kancléřka Angela Merkelová. Během své úterní návštěvy Düsseldorfu varovala, že pokud se nepodaří udržet šíření koronaviru pod kontrolou, budou se opatření zpřísňovat.

Jak se slaví karneval
Karneval se slaví zejména v Porýní s jeho karnevalovými baštami Kolínem nad Rýnem, Düsseldorfem a Mohučí. Ale i na dalších místech Německa patří k neodmyslitelným svátkům. Mluví se o něm jako o „pátém ročním období“. To začíná 11. listopadu a trvá až do začátku postní doby sedm týdnů před Velikonocemi. Vrchol karnevalu začíná v únoru, šest dnů před začátkem katolické postní doby.

„V posledních třech týdnech se v Německu počet případů zdvojnásobil, to je vývoj, který nemůže pokračovat,“ řekla Merkelová s tím, že s premiérem spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Arminem Laschetem debatovala o příčinách. V této souvislosti se zmínila o návratu z rizikových oblastí a večírcích, na což v posledních dnech upozorňuje i spolkový ministr zdravotnictví Spahn.

Koronavirus se drží ve všech krajích, opatření jsou podle kritiků chaotická

Koronavirus

Dodržování vzájemného odstupu a nošení roušek v obchodech a v prostředcích hromadné dopravy považuje kancléřka za možnost, jak každý může k boji s nákazou přispět.

Reklama

Výběr článků

Načítám