Hlavní obsah

Česká vakcína jen tak nebude

Kristýna Šopfová, Právo, Kristýna Šopfová

Česká vakcína proti koronaviru jen tak nebude. Ambiciózní projekt, na který vláda v březnu vyčlenila 250 milionů korun, podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) sice stále běží, ale vláda se nemá k tomu, aby o projektu rozhodla. Postoj ministerstva je spíše rezervovaný a není jisté, jestli rozhodne do voleb.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Do konce června se měla vláda vyjádřit, zda v nákladném projektu pokračovat, anebo ne. K tomu ale stále nedošlo, jak Právu potvrdila mluvčí Úřadu vlády Jana Adamcová.

Vojtěchův předchůdce Petr Arenberger (za ANO) přitom v květnu tvrdil, že Česko má na vývoj preparátu odpovídající prostory i technologie. Prototyp vakcíny měl být dokonce i otestován. „Vláda dostala za úkol se do konce června k takovému řešení vyjádřit. V případě, že bude proveditelné, tak bychom ho mohli uskutečnit,“ řekl v květnu Arenberger.

Zatím projekt potichu a bez větší pozornosti pokračuje a ministerstvo stále řeší, co dál. „Pan ministr jednal se zástupci výzkumného týmu, seznámil se s dostupnými podklady a vyžádal si ještě další informace,“ řekla Právu mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Babiš žádá Maďary o zapůjčení dalších 200 tisíc dávek vakcíny

Evropa

I kdyby vláda nakonec projekt posvětila, minimálně několik měsíců by zabralo její testování v klinických studiích, které jsou velmi nákladné. Česko by se proto mělo podle Vojtěcha spoléhat spíše na vakcíny, které už schválené jsou a používají se.

„Projekt české vakcíny nějakým způsobem běží. My ho teď posuzujeme, jak s ním dál naložit,“ objasnil ministr poslancům minulý týden při interpelacích. „Projekt není ani ve fázi klinických studií, takže asi nelze očekávat, že bychom se na ni v tuto chvíli mohli spoléhat, byť by třeba ta vakcína dopadla dobře, protože zkrátka není ani ve fázi klinického testování, což nějaký čas trvá,“ dodal.

S tím souhlasí i virolog Libor Grubhoffer, který projekt s dalšími kritizuje a hodnotí jako zbytečně vyhozené peníze.

Zbytečná investice?

„Dominance velkých farmaceutických firem na poli vakcín proti covidu-19 je obrovská a neshledávám nejmenší důvod, proč bychom přece jen měli mít pro sebe nějakou pohotovostní vakcínu,“ domnívá se Grubhoffer.

Pfizer požádá USA o schválení třetí dávky, účinnost dvou vakcín prý po půl roce vyprchává

Amerika

To podle vakcinologa Marka Petráše, který studii proveditelnosti zpracoval, není na obtíž.

„Když se podíváte na současnou situaci, tak nemůžeme říct, že by to byla uzavřená záležitost, že budou současné vakcíny zvládat epidemii dokonale. Je otázkou, jestli budou výrobci připravovat další a další typy,“ řekl Právu s tím, že by bylo dobré mít k dispozici vlastní preparát.

„Tím, že jsou stávající vakcíny, se vývoj neukončil. Řada dalších producentů na tom dál pracuje a myslím, že se nabízí řada dalších alternativ,“ dodal Petráš.

Čínský model

Principiální problém vidí u české vakcíny Grubhoffer v tom, že je podobného typu jako čínské preparáty od Sinovacu či Sinopharmu – tedy stojí na usmrcených virech, což se ukazuje jako málo efektivní cesta.

Nejpoužívanější ve světě je čínský CoronaVac. Účinnost provázejí pochybnosti

Domácí

„Přitom víme, že z nějakého důvodu je imunitní odpověď proti virionům (virová částice) i u probíhající infekce relativně nízká a krátkodobá. Tyto jednoduché vakcíny na bázi usmrcených virových částic jsou nástrojem s velmi nízkou účinností,“ řekl virolog. S ohledem na šíření mutací jsou podle něj potřeba účinnější vakcíny. Ty genové, např. od Pfizeru, chrání i u mutací z více než 80 procent před vážným průběhem nemoci a hospitalizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám