Hlavní obsah

Nejpoužívanější ve světě je čínský CoronaVac. Účinnost provázejí pochybnosti

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejpoužívanější vakcínou proti covidu-19 na světě je v současnosti preparát CoronaVac čínské firmy Sinovac Biotech. Otázky však panují kolem jeho účinnosti.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Zdravotnice v Chile připravuje dávku čínské vakcíny CoronaVac od čínské společnosti Sinovac

Článek

Doposud bylo CoronaVaku ve světě distribuováno přes 943 milionů dávek, napsal deník The South China Morning Post s odkazem na středeční data britské analytické firmy Airfinity.

Do konce roku by ho mohly být do různých koutů světa dodány na tři miliardy dávek. Vakcína od Sinovaku předčila na konci května co do počtu vyrobených dávek látku od firem Pfizer/BioNTech – té se podle předpovědí Airfinity letos vyrobí na 2,47 miliardy dávek.

Pfizer požádá USA o schválení třetí dávky, účinnost dvou vakcín prý po půl roce vyprchává

Amerika

Na CoronaVaku stojí vakcinační strategie v Číně, používají ho ale i chudší země, které se k jiným látkám, skoupeným bohatými státy, už nedostaly. Analýzy však naznačují, že čínská vakcína je méně účinná než její konkurenti.

Podle výsledků studie v Chile zveřejněných ve středu v časopise New England Journal of Medicine je CoronaVac efektivní v 65,9 procenta případů. V 87,5 procenta případů zamezuje hospitalizaci a v 86,3 procenta případů smrti.

Není zatím známa ani jeho účinnost proti variantě delta, což je problém například v Indonésii, která hlavně CoronaVakem bojuje proti nejhorší vlně pandemie způsobené šířením delty.

EMA začala posuzovat čínskou vakcínu od Sinovacu

Evropa

Podle dat expertní skupiny LaporCovid-19 od června v zemi zemřelo přes 130 zdravotníků. Není jasné, kolik jich bylo plně naočkovaných, ale obě dávky zde má 95 procent zdravotníků.

„S tak vysokými počty (zemřelých zdravotníků) se nemůžeme smířit,“ řekl Dicky Budiman, epidemiolog na Griffithově univerzitě v Austrálii, který s LaporCovid-19 spolupracuje. „Musíme na to najít odpověď,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám