Hlavní obsah

Británie zrušila spoje z Brazílie. Od pondělí zastaví také „cestovní bubliny“

Právo, Novinky, mcm, mšv

Kvůli nové variantě koronaviru, která pochází z Brazílie, nesmí od pátečního rána přijíždět do Velké Británie obyvatelé Brazílie a všech dalších zemí Jižní Ameriky. Kromě toho Spojené království od pondělka zruší také všechny cestovní koridory, tedy spojení se státy s nižším počtem případů. Zavedena bude povinnost karantény pro všechny příchozí, píše BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Britové se obávají, že brazilská varianta je vysoce nakažlivá. Zákaz přišel v době, kdy v zemi zemřelo v souvislosti s covidem-19 dalších 1248 lidí.

Nový zákaz se vztahuje na lidi, kteří během posledních 10 dní pobývali v Brazílii, Argentině, Bolívii, Ekvádoru, Francouzské Guyaně, Guyaně, Chile, Kolumbii, Paraguayi, Peru, Surinamu, Uruguayi a Venezuele nebo kteří přes tyto země cestovali.

Zákaz cestování do Británie platí nově také pro Portugalce kvůli jejich vazbám na Brazílii a dále pro středoamerickou Panamu a africký stát Kapverdy, někdejší portugalskou kolonii.

Britové testují nosní sprej proti covidu-19

Koronavirus

V pondělí ve čtyři hodiny ráno britského času budou navíc prerušeny všechny takzvané cestovní bubliny. Jde o koncept, který byl zaveden v létě. V podstatě šlo o spojení se zeměmi, které registrovaly nízký počet nákaz a po cestě tak nebylo nutné podstoupit karanténu. To se podle BBC nyní změní a po příjezdu do Velké Británie bude vyžadována 10denní izolace, pokud se lidé po pěti dnech neprokážou negativním testem.

Podle šéfa britské asociace leteckých společností Airlines UK Tima Aldersladea byly cestovní koridory loni v létě záchranným lanem pro cestovní ruch. „Situace se změnila a nelze pochybovat, že prožíváme závažnou zdravotní nouzi,“ vysvětlil.

Je, anebo ještě není na ostrovech?

Britský premiér Boris Johnson sdělil, že nový druh koronaviru jej „znepokojuje“ a že byla přijata „opatření navíc“.

Ministr dopravy Grant Shapps řekl stanici BBC, že zákaz je „preventivní“. „Nemohu říct datum, kdy (tato opatření) skončí,“ dodal Shapps. Nová varianta podle něj se zatím v Británii neprokázala.

Britská viroložka Wendy Barclayová naopak řekla, že v zemi už případ s brazilským typem odhalili. Profesorka Barclayová, která stojí v čele konsorcia, jež studuje účinky nových mutací koronaviru, řekla: „Jsou dva různé typy brazilské varianty koronaviru. Jeden z nich jsme odhalili (v Británii) a druhý nikoli.“

Údajná česká mutace je u nás i v Polsku už od podzimu

Koronavirus

Televizi Sky News Shapps řekl: „Naši vědci neříkají, že proti ní (brazilské variantě) nebude očkování fungovat. Nechceme ale v poslední chvíli (před masovým očkováním) zakopnout, a proto jsme přijali toto rozhodnutí jako zvláštní preventivní opatření.“

Podle Patricka Vallancea, hlavního vědeckého poradce britské vlády, se brazilská va- rianta vyznačuje podobnými rysy jako její jihoafrická obdoba. „Vidíme, že po celém světě se objevují mutace, které jsou si velmi podobné. Brazilská stejně jako jihoafrická varianta má změněný genetický kód na pozici 484, což poněkud mění tvar proteinu,“ oznámil Vallance.

Nová varianta se podobá té z JAR

Felipe Naveka, zástupce ředitele výzkumu v brazilské státní nadaci Oswalda Cruze, prohlásil, že nová varianta „nepochybně“ pochází z oblasti Amazonie. Vykazuje prý podobné mutace jako varianty koronaviru z Británie a Jižní Afriky. „Některé z těchto mutací byly spojeny se zvýšeným přenosem, což je znepokojující,“ dodal.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, šéf Světové zdravotnické organizace, upozornil, že nové varianty mohou být obecně „nanejvýš problematické“, zejména pokud dále zatíží nemocnice a zdravotnické služby.

EU by nemusela registrovat vakcínu AstraZenecy, tvrdí Slováci. Česko s ní počítá od února

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám