Hlavní obsah

Údajná česká mutace je u nás i v Polsku už od podzimu

Právo, Stáňa Seďová

Prohlášení polského ministra zdravotnictví Adama Niedzielskiho, že ve své zemi nemají zatím britskou variantu covidu-19, ale takzvanou českou už ano, potvrdila Helena Jiřincová, vedoucí Národní referenční laboratoře (NRL). Ta na tuto mutaci upozornila už v listopadu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Zdravotník měří teplotu muži vstupujícímu do nemocnice ve Varšavě.

Článek

Přívlastek česká varianta viru podle ní ale není zcela správný, protože se vyskytuje v mnoha zemích. V Polsku vědci detekovali ve vzorcích nakažených tuto mutaci v listopadu, v ČR se objevuje od září loňského roku.

Bude to ještě strašně dlouhé a bolestné. Německo chce tvrdý lockdown až do Velikonoc

Koronavirus

„Je pravda, že ke středečnímu datu v Polsku nemají britskou variantu viru uveřejněnou v databázi GISAID (globální registr, který poskytuje otevřený přístup ke genomovým datům chřipkových virů a koronaviru odpovědným za pandemii, pozn. red.),“ sdělila redakci Práva molekulární bioložka Jiřincová.

„Nicméně v systému, do kterého svá zjištění uvádějí referenční laboratoře téměř všech zemí, je vidět, že v Polsku detekují stejnou variantu jako my. Tato mutace se objevuje na všech světadílech v různé míře a vzniká i zcela nezávisle, tedy nejen zavlečením například v rámci cestování. Takže se nedá hovořit o české variantě,“ řekla Jiřincová.

Nová mutace je agresivní i v dětském věku, uvedl Matovič. Slováci budou opět plošně testovat

Evropa

V Česku se tato mutace koronaviru podle zjištění jejího týmu, který zkoumá zaslané vzorky nakažených covidem-19 z jiných laboratoří, objevuje poměrně hojně.

„V podílu zkoumaných vzorků je tato varianta relativně častá, řekněme padesátiprocentní. Nyní máme celkem 307 sekvencí (zkoumaných vzorků nakažených covidem-19, pozn. red.) a 122 vykazuje pozměněné vlastnosti viru,“ uvedla molekulární bioložka.

Šíří se rychleji, ale není agresivnější

Čeští vědci mohou konstatovat, že tato mutace nezpůsobuje vážnější průběh onemocnění, ale přiklání se k tomu, že může být o něco nakažlivější než původní divoká varianta viru, která se u nás šířila na jaře.

„Abychom mohli sledovat, jak se nový typ viru chová, museli bychom mít v populaci významně víc prozkoumaných vzorků. Na základě našich izolovaných dat to nepoznáme. Ale mnoho lidí se tomu věnuje, ať už v rámci Světové zdravotnické organizace, nebo v Británii. Tito odborníci zjistili, že se některé nové mutace lépe šíří. Nicméně podle dosavadních zjištění v Česku rozšířená mutace zásadní roli pro naši situaci nepředstavuje,“ řekla Jiřincová a připomněla sledování nových mutací v jiných státech s tím, že jsou horší varianty.

V Polsku se objevila česká mutace koronaviru, tvrdí tamní ministr zdravotnictví

Evropa

„Máme dostatek informací o britské mutaci, ale je tu další, brazilská, která byla už detekována i v Japonsku, kam přiletěli lidé právě z Brazílie a v jejich vzorcích v laboratoři tuto mutaci našli. A další mutace byla potvrzena v jižní Africe, která má horší vlastnosti z hlediska ochrany proti viru. Jsou tedy horší varianty, než je ta takzvaně česká mutace,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám