Hlavní obsah

Britové testují nosní sprej proti covidu-19

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klinické testy nosního spreje proti covidu-19 zahájili vědci a lékaři v Británii. Přípravek na bázi oxidu dusíku vyvinutý společností SaNOtize sídlící v kanadském Vancouveru má zabránit šíření koronaviru z nosu do plic.

Foto: Social Media, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Původce infekce má zlikvidovat ještě v horních cestách dýchacích. Testování podle listu The Jerusalem Post provádějí lékaři v nemocnicích v Ashfordu a St. Peters ve spolupráci s výzkumníky z Londýnské univerzity.

Při testech v laboratořích státní univerzity v americkém Utahu byl sprej proti koronaviru účinný téměř na sto procent. Testy na hlodavcích pak prokázaly účinnost kolem 95 procent.

V Británii testují nový lék blokující propuknutí covidu-19

Evropa

„Přípravek vytváří účinnou bariéru. Předchází a léčí časnou infekci tím, že ničí virus a brání jeho množení v buňkách v nose,“ popsal účinky Chris Miller ze SaNOtize.

Sprej se testuje také na Coloradské státní univerzitě. SaNOtize na základě výsledků zkoušek chce požádat o schválení pro jeho nouzové použití v Kanadě, USA, Británii a EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám