Hlavní obsah

Austrálie ohlásila poprvé více než 100 tisíc nakažených za den

– Austrálie

Austrálie poprvé ohlásila za jeden den více než sto tisíc pozitivních testů na virus SARS-CoV-2. Do údaje však byly zahrnuty také výsledky dřívějších domácích testů, upozornila agentura Bloomberg. Pozitivní test na virus měl také australský ministr financí Josh Frydenberg.

Foto: Sarah Reingewirtz, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Frydenberg na svém twitterovém účtu napsal, že má běžné příznaky a je s rodinou v izolaci. Neprozradil, zda se nakazil novou variantou omikron. Nemocí covid-19 se nakazili, a překonali ji, také další australští vysoce postavení politici, včetně vicepremiéra Barnabyho Joyce a ministra obrany Petera Duttona.

Podle současných australských pravidel se lidé s pozitivním testem a jejich blízké kontakty musí izolovat na sedm dní.

Covid-19 se stane endemickým, nebo zcela zmizí, předpovídá izraelský odborník

Koronavirus

Austrálie v posledních dnech zaznamenává rekordní denní počty pozitivně testovaných. V sobotu země oznámila 116 025 pozitivních testů. Překonala tak rekord přes 78 tisíc pozitivních testů z předchozího dne. Většina nových případů byla z nejlidnatějšího státu Victoria, kde se v Melbourne koná tenisový turnaj Australian Open, a z Nového Jižního Walesu.

Vedení státu Victoria však upozornilo, že její denní počet případů, který se proti předchozímu dni více než zdvojnásobil na 51 356, zahrnoval výsledky rapidních antigenních testů uskutečněných až týden předtím. Ty mohly být zaneseny do tabulek až po odeslání na internetové stránky, což začalo v pátek.

Polsko se nezadržitelně řítí ke sto tisícům obětí

Koronavirus

Země také nahlásila 25 nových úmrtí souvisejících s covidem-19. To je nejvíce od vrcholu vlny způsobené variantou delta v říjnu 2021.

Australské státy začaly znovu zavádět přísné restrikce, aby pomohly nemocnicím zasaženým rychle se šířící variantou omikron, přestože australští představitelé, včetně Frydenberga, vyzvali, aby nyní, kdy je plně očkováno více než 90 procent populace starší 16 let, strategii opakovaných lockdownů opustily.

Čísla jim stoupají, pravidla pro karenténu zmírňují

Evropa

Několik států znovu zavedlo povinnost nosit roušky a pozastavilo neurgentní plánované operace. Nový Jižní Wales v pátek obnovil zákazy tance a pití ve stoje v barech, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám