Hlavní obsah

Covid-19 se stane endemickým, nebo zcela zmizí, předpovídá izraelský odborník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Existují dva scénáře osudu covidu-19: buď se stane endemickým onemocněním, nebo zcela zmizí, předpovídá primář interního oddělení nemocnice Hadassah v Jeruzalémě Dror Mevorach. Rozhodnutí izraelské vlády začít očkovat čtvrtou dávkou je podle něj zbytečné. Nejlepší by bylo počkat na to, až bude vakcína upravena speciálně pro omikron.

Foto: Profimedia.cz

Očkování proti koronaviru v Izraeli. Senioři a ohrožené skupiny už dostávají čtvrtou dávku vakcíny.

Článek

V Izraeli se používá k přeočkování v naprosté většině látka od společností Pfizer/BioNTech. „Třetí dávka nebyla vlastně boosterem, ale součástí původní vakcíny. Pfizer měl být třídávkový,” říká profesor Mevorach v rozhovoru pro izraelský server Media Line.

Podle něj by měla vláda vyčkat na aktualizovanou verzi vakcíny od Pfizeru, která je upravena speciálně pro variantu omikron, a tudíž bude výrazně efektivnější.

Polsko se nezadržitelně řítí ke sto tisícům obětí

Koronavirus

„Nejsem si jist, že existují důkazy, že by čtvrtá dávka vakcíny snížila míru hospitalizací. Zřejmě to omezí šíření viru v populaci, což je důležité, ale nejsem si jist, že je nutné teď naočkovat čtvrtou dávkou celou populaci,“ myslí si primář.

Ohledně očkování mladších ročníků má Mevorach jasno. „Děti potřebují očkování nejen kvůli prevenci onemocnění, ale také kvůli tomu, aby předešli případným postcovidovým syndromům, jako je PIMS nebo MIS-C,“ říká s odkazem na zánětlivé syndromy, kterými po prodělání covidu řada dětí trpí.

Data z lůžek mluví jasně

Na covidovém oddělení v nemocnici, kde pracuje, je v současnosti 17 lidí. Osm z nich má těžký průběh a dva jsou v kritickém stavu. Až na jednoho jsou všichni zcela neočkovaní. „Ten jediný očkovaný s vážným průběhem neobdržel třetí dávku,“ podotýká Mevorach.

Čtvrtá dávka vakcíny pětinásobně zvýší protilátky, ukazuje izraelská studie

Blízký a Střední východ

Jeho vlastní zkušenosti potvrzují zatím předběžná data ze světa, a to že omikron způsobuje poněkud mírnější průběh než předchozí varianty. „Všichni doufáme, že to bude znamenat konec pandemie, ale nemůžeme na to spoléhat. Musíme být připraveni i na jiné scénáře, například na velký počet hospitalizací,“ říká.

Endemie je výskyt choroby v určité oblasti, kde se v populaci udržuje i bez přísunu zvenčí. Jinými slovy, onemocnění bude trvale přítomno, ale již nebude globální hrozbou, protože dostatek lidí bude mít vytvořenou imunitu.

Předpovídá dva scénáře: buď se covid-19 stane více chronickou a endemickou nemocí, se kterou zvládneme žít pomocí každoročního přeočkování, anebo kompletně zmizí, tak jako původní SARS před 20 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám