Hlavní obsah

Polsko se nezadržitelně řítí ke sto tisícům obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská vláda dlouho věřila, že čím dříve se země probudí, tím dříve pandemie skončí. Až do konce minulého roku, respektive do minulého týdne, bylo Polsko jedním z mála evropských států, kde neplatila prakticky žádná protiepidemiologická opatření.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Platila pouze povinnost nosit roušku v uzavřených prostorách a ve veřejné dopravě, ale málokdo ji dodržuje a vyžaduje.

Od podzimu se počet obětí covidu-19 v zemi zvýšil na 500 až 800 denně, a to platí i dnes, kdy celkový počet obětí stoupl na 99 312 a je jen otázkou hodin, kdy padne hranice sto tisíc.

Kaczyňski nadále zpřísnění zavrhuje

Navzdory pandemickému dramatu je situace v zemi zvláštní. Vláda hovoří především o zavedení přísnějších opatření a ani opozice se v tomto ohledu nijak výjimečně nevyjadřuje.

Nemocniční advent v Polsku: utrpení a žal

Koronavirus

„Vzhledem k tomu, že zájem veřejnosti o očkování patří k nejnižším v EU – druhou dávku vakcíny dostává 21 milionů z 38 milionů obyvatel a třetí jen asi 190 tisíc –, vláda si nechce znepřátelit odpůrce očkování, jejichž pozice je v Polsku nesmírně silná,“ napsal portál wp.pl.

Na jejich stranu se sice nepřímo, ale otevřeně postavil i nejvlivnější politik Jaroslaw Kaczyňski (72), když před několika dny prohlásil, že „je zbytečné zavádět v Polsku přísnější protiepidemiologická opatření, protože není možné zajistit jejich dodržování“.

Epidemiologové to vidí jasně

Jednoznačný názor na dodržování přísných protiepidemiologických opatření zastávají hlavně lékaři a nahrává epidemiologům a virologům.

„Kdo z Poláků by chtěl dodržovat opatření proti šíření koronaviru, když Kaczyňski veřejně prohlašuje, že nemá smysl je zavádět,“ upozornil Jaroslaw Drobnik, hlavní epidemiolog Epidemiologické kliniky ve Vratislavi.

V Polsku s covidem vymírá denně jedna obec

Koronavirus

„Za těmito čísly nevidíme člověka a jeho tragédii, nevidíme sto tisíc lidských životů, které zabil covid-19, ani dalších sto tisíc lidí, kteří během pandemie zemřeli, protože se jim nedostalo potřebné lékařské pomoci,“ posteskl si.

Trpká čísla
646 obětí za poslední den.
99 312 lidí zemřelo od začátku pandemie.
Na milion obyvatel umírá 18krát více Poláků než Švédů, desetkrát více než Španělů a šestkrát více než Britů.
Zdroj: Tyzdennik Polityka

Reklama

Výběr článků

Načítám