Hlavní obsah

Bez sportu by byl život nuda, říká handbiker Patrik Jahoda

Komerční článek

Handbiker Patrik Jahoda býval aktivním sportovcem už před úrazem, při kterém si zlomil několik krčních obratlů. Nic se nezměnilo ani potom. Jak sám říká, nikdy nepočítal s tím, že by měl se sportem skončit. Nyní inspiruje handicapované děti, aby si našly svůj sport a vytrvaly v něm, protože sport má podle Patrika na člověka obrovsky pozitivní vliv.

Foto: Patrik Jahoda

Patrik Jahoda je úspěšným českým handbikerem

Článek

V devíti letech Patrik Jahoda objevil vášeň pro vodní lyžování, při nepovedeném skoku si však zlomil několik krčních obratlů a vážně poškodil míchu. Přesto se sportu nevzdal. „Nikdy jsem nepočítal s tím, že bych měl skončit se sportem,“ vzpomíná Patrik. Po úrazu hledal cestu, jak zůstat aktivní, a našel ji v handbiku. Tento sport mu vrátil pocit svobody a akčnosti. „Po zranění se z handbiku stalo něco, díky čemu jsem cítil zase vítr ve vlasech,“ vypráví Patrik. Brzy se z něj stal vrcholový sportovec, i když tentokrát na handbiku.

Patrikovo nadšení pro sport nekončí u vlastní kariéry. Podporuje projekt Parahrátky Českého paralympijského výboru, který se zaměřuje na sportování dětí s handicapem. „Sport může mít na člověka obrovsky pozitivní vliv. To platí pro lidi s handicapem, ale i bez něj. Jediný rozdíl je ten, že sport pro handicapované je v něčem trochu složitější. Lidé jsou většinou většinou vrženi do těžkých životních situací zcela náhle a třeba vůbec neví, že je možnost začít se svým dítětem nějaký úžasný sport, že život nebo jeho podstatná část najednou nekončí. Projekty jako Parahrátky můžou dát lidem a dětem nový smysl života,“ sdílí svoje nadšení.

Foto: Patrik Jahoda

Patrikovo nadšení pro sport je inspirací i ostatním

Jeho příběh je inspirací nejen pro ty, kteří se potýkají s handicapem. Patrik vzkazuje: „Neztrácejte naději, že nemůžete nic dělat. Nejdůležitější je najít si něco, co vás baví. Dělejte to, kde zažíváte nejvíc srandy a třeba u toho zůstanete napořád. Možností je spousta, jen to člověku musí někdo ukázat.“

Od toho je tu právě projekt Parahrátky, na který nyní může jednoduše přispět úplně každý. Stačí si zakoupit některý z produktů Procter & Gamble v prodejnách Albert do 27.2. Jedná se například o prací prostředky Ariel, aviváže Lenor, Jar na mytí nádobí, plenky Pampers, holicí strojky Gillette nebo šampony Head & Shoulders či Pantene a mnoho dalších. Část z ceny produktů zamíří na podporu sportovních aktivit handicapovaných dětí prostřednictvím Českého paralympijského výboru a projektu Parahrátky.

Foto: Patrik Jahoda

Patrik Jahoda si už ani nedovede představit, co by dělal, kdyby nemohl sportovat

Výběr článků

Načítám