Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Ve střehu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Rusko přepadlo Ukrajinu koncem loňského února, nebylo mnoha normálním lidem v Česku zřejmé, co se stalo. Byl to přirozený vývoj. Přece jen od konce vládnutí komunistické strany uplynulo více než třicet let. Celou tu dobu tady vyrůstalo pokolení lidí, kteří byli vychováváni tak trochu k růžovému vnímání života.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Když jsem začátku loňského března psal tvít, který uvidíte pod touto větou, počítal jsem s tím, že strhne lavinu odsouzení, pomluv a jenom pitomých výpadů na mou adresu.

Nemělo smysl na to reagovat. Když je někdo vyzbrojen světonázorem, který mu předkládali ve škole a ve společnosti, a přitom nemá šanci si uvědomit, že tento světonázor přestal platit, jediné, co může situaci změnit, je čas a fakta. To se také stalo. Přišla Buča, Irpiň, Mariupol, desítky dalších míst, kde barbaři z ruské armády páchali násilí, které je jim přijde jako přirozený a jedině možný způsob života. Dnes ráno to pokračovalo. Vyhodit Kachovskou přehradu do vzduchu je možné pouze zevnitř. Tam měli přístup jen Rusové.

Tento válečný zločin spáchaný ruským státem je myslím dalším pádným důkazem podstaty tamní civilizace, kterou sám Putin označuje za speciální, nemající nic společného s civilizací západní. Má pravdu. Stejně jako jsou pravdivá četná fakta dokazující většinový souhlas obyvatelstva na území RF s Putinovou válkou. Kdo nevěří, ať si přečte český překlad názorů čtenářů protiputinského (!) serveru Meduza. Co si potom myslí putinovci, netřeba dodávat.

Jak to souvisí s naším životem v Česku? Bezprostředně. Válka na Ukrajině je pro ruský režim pouze předstupněm naplánované války proti celému Západu. A nepište prosím do ohlasů, že NATO je mnohem silnější než Rusko. Samozřejmě že je. A samozřejmě to pro Putina nic neznamená, protože NATO chce rozložit zevnitř pomocí těch, kterým doma říkáme chcimíři a dezoláti. Je to ruská pátá kolona, před kterou nedávno varoval ředitel BIS Michal Koudelka.

Jestliže na začátku veřejných akcí této části společnosti váhali právě ti lidé, kteří stále nejsou s to opustit naučenou mantru, že všichni lidé jsou bratři (a sestry, jak říkal Stan alias Loretta v Životě Briana), zdalipak nejde o protesty proti bídě, dnes už snad trvají na tomto vidění událostí jen bytosti amébovité.

Pochopení, kdo je kdo, trvá mnohým dlouho. V této etapě možná stačí, když co nejvíce majitelů myslících mozků pochopí, že žádné české „my“ neexistuje (monolitní národní „my“ je ostatně mýtus v každé společnosti). Tady jsme my a tam jsou oni. A je třeba být ve střehu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám