Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Proč je Babišova absence kvůli vánočce špatná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se schvaluje v Poslanecké sněmovně státní rozpočet, měla by to být pro všechny poslance, koaliční i opoziční, událost číslo jedna, kterou by měli podpořit svou účastí na příslušné schůzi. Nepředjímá to, jak mají hlasovat. Opozice bývá zákonitě proti rozpočtu, koalice ho zase musí podpořit. Jde o tu účast. Vždyť je to nejen vyjádření úcty k parlamentu, ale především plnění pracovních povinností.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Je těžké si představit, že řadový zaměstnanec, ať už ve státních službách, nebo v soukromém podniku, jen tak hodí tzv. áčko a nepřijde do práce. Nebo jinak. Představit si to lze.

S dodatkem, že půjde o lež dotyčného zaměstnance, což je chování, které je zralé pro potrestání a v případě, že bude odhaleno, také potrestání neujde. Z toho lze vyvodit, že podvodník, který nahlásí, že má závažný důvod, proč do zaměstnání nepřišel, bude zároveň chtít, aby jeho nekalé počínání zůstalo pokud možno skryto.

Jinými slovy nebude vytrubovat do světa, že ve skutečnosti dělá úplně něco jiného a na svoje pracovní povinnosti kašle. Co když ale dojde k tomu, že příslušný člověk není v práci, má nahlášeno, že chybí ze závažných důvodů, a ve stejnou dobu zaplavuje veřejný prostor fotkami dokazujícími, že není v práci a oddává se soukromým radovánkám?

Může zde být jediný závěr. Tento jedinec otevřeně pohrdá prací, kterou má. Správně by ji neměl už nikdy vykonávat. Měl by dostat padáka a zaměstnavatel by takový krok snadno obhájil nejen u případného soudu, ale i před širokou veřejností.

Co se ale nestalo? Andrej Babiš se na jednání Sněmovny o státním rozpočtu nedostavil. Místo toho ve stejnou dobu, kdy měl být v práci, zveřejňoval hojnou fotodokumentaci, jak peče vánočku. Co z toho vyplývá?

Poslanec Andrej Babiš je absentér. Ba co víc, je to absentér drzý a arogantní. Ví totiž, že ho zaměstnavatel nemůže z práce vyhodit, protože mandát poslance Sněmovny nelze ani za prokázanou lež odebrat.

Kdyby to šlo, byla by Sněmovna docela prořídlá. Babiš se tedy otevřeně vysmívá pracovní morálce, poslaneckým kolegům, nad které se povyšuje jako ten, kterému je dovoleno všechno, a také občanům, kteří do práce chodit musí, jinak by byli vyhozeni.

Není to ale jenom absentér. Zároveň dává najevo, že svoje voliče považuje za jedince, kteří pohrdají nejen pracovní morálkou.

Vždyť Babiš není jenom poslanec, je také kandidátem na nejvyšší státní úřad v zemi. Chce být prezidentem, a když při tom naznačuje, že nebude dodržovat pravidla, vysílá signál, že i na Hradě bude raději péct soukromé než státní záležitosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám