Hlavní obsah

Poslanci se ve Sněmovně dohádali. Došlo i na Babišovu vánočku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákon roku. Aspoň tak označil novelu rozpočtu na příští rok poslanec Patrik Nacher (ANO). Vyčetl proto členům vlády, že i krátce před hlasováním byli v sále pouze tři ministři. Paralelně s jednáním Sněmovny přitom odpoledne zasedala vláda. Kritiku si nenechali zástupci koalice líbit. Upozornili na to, že jejich předseda Andrej Babiš v mezičase peče vánočku, o čemž také informuje na sociálních sítích.

Poslanci se ve Sněmovně dohádali.Video: psp.cz

 
Článek

„Jednáme o nejdůležitějším zákonu roku. Byl jsem (přihlášený do rozpravy) jako poslední v řadě, takže bych očekával, že tu bude více členů vlády než ministr Stanjura (ministr financí Zbyněk Stanjura, pozn. red.) a další dva,“ tepal krátce před očekávaným hlasováním o státním rozpočtu na příští rok Nacher.

Nacherova slova zvedla z poslanecké židle hned dva ministry. „Podívejte se na vašeho šéfa. Ten radši peče vánočku,“ prohlásil šéf práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Neříkejte, že je to zákon roku,“ pokračoval vzápětí šéf státní kasy Stanjura. „Musím se ale zastat Andreje Babiše, on říká, že když je potřeba, tak ho Alena Schillerová zavolá. On ale radši peče, než aby hlasoval,“ vysvětlil.

Facebook prezidentského kandidáta a šéfa ANO Babiše je v posledních hodinách plný fotografií, na kterých vánočku vyrábí. Příspěvky také komentuje: „A pleteme“, „Už to bude“, „No prosím“.

Babiš patří k hlavní absentérům ve Sněmovně. Dlouhodobě tvrdí, že je pro něho důležitější být mezi lidmi, kde zjišťuje, co pro ně může udělat. A na jednání pak podle jeho dřívějších slov chodí, pokud ho k tomu vyzve právě šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Jste ministři, máte tady být. To, že máte jiné akce, je vaše rozhodnutí. Očekávám příchod ministrů aspoň na poslední chvíli. Vy jste nás za to vždy kritizovali,“ nenechal si líbit reakce ministrů Nacher.

Paralelně s jednáním Sněmovny ve středu zasedla vláda na svém pravidelném jednání.

„Vy si stanovujete termíny schůze. Tak neříkejte, že jste si to nemohli načasovat tak, aby tu vaši ministři byli,“ uvedl jeho kolega Robert Králíček (ANO).

Deficit 295 miliard. Sněmovna schválila rozpočet na příští rok

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám