Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Proč Babiš utekl od souboje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petr Pavel vyzval Andreje Babiše na veřejný souboj. Chtěl se utkat v disciplíně Krizové řízení. Diváci by si řekli, kdo by byl lepším správcem úřadu hlavy státu v nadcházející době.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nadcházející doba bude přímo odvozena od doby současné. Podle mě poskytly poslední roky pádné důkazy i pro lidi, kteří o tom dřív nepřemýšleli, že společnost tvoří jedinci chytří a také chudí duchem. Množství těch druhých může být větší. Momentálně se hloupější snaží o převzetí moci a zničení chytřejších. To neplatí jenom pro Česko.

Předcházím námitkám těch čtenářek a čtenářů, kteří budou protestovat, že vývoj světa takto nevidí. Použiji slova klasikova: „Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.“ Pádným důkazem je chování současného Ruska, které se stalo celosvětovým praporem postižených jedinců, míněno od újmy intelektové až k újmě charakterové. Rusko zcela vážně bojuje za to, aby jeho model, v němž vládne čiré nemaskované, pyšně se vystavující na odiv bezmezné zlo, ovládl co největší prostranství. Česko je v těchto plánech rovněž zahrnuto.

Existují podmínky vítězství tohoto modelu? Ano. Základní jsou dvě. Každá jednotlivá demokratická společnost má být rozložena dvojím tlakem. Zvenčí na ni má působit ruská válka ať v přímé podobě jako na Ukrajině, nebo hybridně jako snaha vysílit západní svět na poli energetiky s následným vzbouřením konzumní části obyvatelstva. Uvnitř se mají snažit o zbourání řádu dobrovolní agenti Kremlu, jejichž úkolem je zlákat ty méně nadané, co se týče jak intelektu, tak svědomí.

Máme to v Česku? Máme. Probublává to v různých aktivitách, mimo jiné ve shromážděních přímých a nepřímých pomocníků Moskvy na Václavském náměstí v Praze. V zemi dávno běží občanská válka živená zvenčí, jen je stále ve studené fázi. Prezident je funkce, v níž má ten, kdo ji vykonává, působit především jako představitel státu navenek, ale také jako postava, která se stará o stabilitu ve společnosti samotné.

Porovnejme tedy z tohoto hlediska Petra Pavla a Andreje Babiše. Bod jedna. Kdo lépe ochrání Česko před Ruskem? Zní to jasně: Pavel. Babiš – a to nám napovídá zkušenost s jeho premiérováním – by jenom pobíhal po dvorku jako slepice s čerstvě useknutou hlavou. Bod dvě. Kdo by dokázal lépe přispět k zažehnání občanské války v zemi? Babiš? Nedělejte si ze mě legraci. Že se teď tváří, že je cukroušek, který všecky miluje, nezakryje jeho nenávistné výpady v uplynulém období.

Není proto divu, že Babiš od chlapského souboje, který mu nabídl Pavel, raději utekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám