Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Jako důchodce nechci být hájen politickým suterénem

Už několik dnů trvá v Poslanecké sněmovně podívaná, kterou hodlá současná sněmovní opozice prodat jako boj za práva důchodců. Penzisté jsou podle ANO a SPD ohroženi záměrem vlády snížit povinnou valorizaci důchodů kvůli neudržitelné ekonomické situaci státu v případě, že nedojde ke změně. Andrej Babiš hodlá svolat demonstraci důchodců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

A já jsem zrovna důchodce. Dělá to ze mě jiného člověka než v době, kdy jsem nárok na penzi neměl? Přešel jsem okamžikem přiznání důchodu do zvláštní kategorie lidí, jejichž názory a postoje se liší od názorů a postojů zbytku společnosti, a dokonce od těch, které sami zastávali, než se penzisty stali?

Pro mě znějí odpovědi na tyto otázky záporně. Jinými slovy jsem se jiným člověkem nestal. Pouze jsem kvůli svému věku a tomu, že jsem celý život pracoval, získal nárok na to, že mi stát vrátí část těch peněz, které jsem mu dlouhá desetiletí odváděl. Pravidla jsou jasná a mně vyhovují. Čím více jsem pracoval a víc vydělával, tím víc jsem odváděl a o to větší mám penzi v porovnání s těmi, kteří pracovali míň a měli nižší platy. Jim jsem také svými penězi poukázanými státu pomohl, i když samozřejmě nepřímo.

Nejsem pupek světa, nemyslím si, že mi někdo něco dluží ve větší míře, než stanoví zákon. I proto jsem si navíc pořídil soukromé pojištění na důchod léta předtím, než jsem dosáhl penzijního věku. Jedním z důvodů byla nejistota, jestli se mezitím, než odejdu do penze, nedostane stát kvůli výsledkům voleb, ve kterých převáží hlasy těch, kteří si myslí, že jim všichni všechno dluží, do rukou zástupců politického suterénu, kteří státní kasu, lidově řečeno, rozfrcají v honbě za volebními hlasy těch penzistů, kteří se jako pupek světa zrovna cítí.

Ze státního se vesele rozdávalo v minulém volebním období, kdy muziku tvrdil Babiš se svými pomocníky. A teď se tytéž katakomby tváří jako největší obhájci důchodců. Nic proti těm spolupenzistům, kteří na to naletí. Já to nejsem. Demonstrace důchodců v čele s chudým penzistou Babišem, to by byla urážka zdravého rozumu a procesí ovcí s vlkem v rouše beránčím vepředu.

Píšu tady o svých postojích, ale ukazuje se, že nejsem s tím pohrdáním českým politickým suterénem sám. Na sítích je dost příkladů a tady je i souvislé vyznání. Mimochodem, už leží na chodnících důchodci, kteří buď umrzli, protože nebyl ruský plyn, anebo umřeli hlady, protože si nemohli koupit ani chleba? Ne? To je divné. Suterén tím přece před pár měsíci strašil…

Překvapivý tah, koalice přeskočila obecnou rozpravu. Neuvěřitelné, zuří opozice

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám