Hlavní obsah
Online

Překvapivý tah, koalice přeskočila obecnou rozpravu. Neuvěřitelné, zuří opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna se ve čtvrtek večer po 58 hodinách od zahájení jednání o sporné valorizaci důchodů propracovala k prvnímu konkrétnímu kroku. Vládní koalice odhlasovala zkrácené jednání ve stavu legislativní nouze. Zákonodárci se tak konečně dostali k projednání novely o snížení červnového růstu důchodů. Pak ale zástupci koalice překvapili, když protlačili přeskočení obecné rozpravy. To rozzuřilo opozici a hnutí ANO si vzalo dvě hodiny pauzu. Novinky sledují jednání živě a v on-line reportáži.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovny 2. 3. 2023Video: psp.cz

 
Článek

Vláda chce výši červnové valorizace důchodů snížit ze zhruba 1770 korun na 760 korun, aby se tolik neprohluboval schodek rozpočtu.

Vážení čtenáři, čtvrteční on-line přenos z mimořádného jednání Poslanecké sněmovny ke snížení červnové valorizace důchodů končí. O vývoji v dolní komoře parlamentu budeme informovat opět od brzkého pátečního rána.

Do finálního hlasování daleko

Do podrobné rozpravy se krátce před 23:15 hlásí 63 poslanců. Ti přijdou na řadu poté, co vystoupí všichni zájemci s přednostním právem, což jsou předsedové stran, klubů, vedení Sněmovny a členové vlády.

Jedním z řečníků s přednostním právem je právě šéf ANO Andrej Babiš, který už zhruba půl hodiny k poslancům promlouvá a předčítá projevy, jež poslanci ANO nemohli kvůli zrušení obecné rozpravy přednést.

Babiš mluví o nové totalitě

Slovo si vzal předseda ANO Andrej Babiš. „Máme tu novou totalitu,“ řekl v návaznosti na hlasování o zrušení obecné rozpravy.

Michálek: Upuštění od obecné rozpravy je nestandardní, ale možné

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek se vrátil k diskusi, která proběhla před dvouhodinovou přestávkou hnutí ANO hodině. Postup vládní koalice, která si odhlasovala přeskočení obecné rozpravy rovnou do podrobní, hájil.

„Sněmovna rozhodla, že se upouští od obecné rozpravy. Zazněly tu dotazy, jestli je to standardní postup, případně jestli má nějakou historickou oporu. Postup je do určité míry nestandardní a je reakcí na to, co jsme tady slyšeli, že pravým cílem té rozpravy není diskutovat a prezentovat názory, ale pravým cílem je někoho zlomit. A to už je za hranicí toho, jak má parlament fungovat,“ vysvětlil důvody pětikoalice Michálek.

Podle něj je takový postup možný a má prý oporu i v historii jednání Poslanecké sněmovny.

Poslanci znovu jednají

Poslanci se po dvouhodinové přestávce, kterou si vyžádalo opoziční hnutí ANO, vrátili zpět do lavic. Diskuse o návrhu na snížení červnového růstu důchodů tak pokračuje podrobnou rozpravou.

Poslanci pojedou přes noc, koalice pauzu nechystá

Podle informací Novinek si koaliční poslanci neplánují brát v noci pauzu. Kvůli nečekanému kroku hnutí ANO tak pojednou přes noc. Je ale možné, že si nad ránem vezme dvě hodiny přestávku ještě opoziční hnutí SPD.

Neuvěřitelné, co se tady stalo, rozčílila se Schillerová. Vzala si dvě hodiny pauzu

„Neuvěřitelné, co se tady stalo. To jsme teda opravdu nečekali,“ rozčílila se na plénu šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová kvůli tomu, že koalice prohlasovala, že přeskočí obecnou rozpravu.

„Kolegové, kteří jsou tu několikáté období, říkají, že něco takového nezažili. Mohu vám říct, že po tomto nemáme zájem v tuto chvíli začít načítat v rámci podrobné rozpravy. Na klubu se poradíme, jak dál. Takže si beru dvě hodiny na jednání klubu ANO,“ oznámila následně.

Poslanci tak budou v jednání pokračovat od 22:35. To zhatilo plány ostatním poslancům, kteří podle informací Novinek počítali s tím, že pauza bude až v noci mezi druhou a šestou hodinou.

Zamázli jste obecnou rozpravu, chcete nás umlčet, rozčiloval se Okamura

„Zamázli jste obecnou rozpravu k tomu, že chcete okrást důchodce. Chcete nás umlčet, chcete zcenzurovat opozici. Proč nám neumožníte mluvit k zákonu, když se teda otevřela rozprava?“ rozčiloval se šéf opozičního SPD Tomio Okamura.

Koalice protlačila, že poslanci přeskočí obecnou rozpravu

Poslanci si odhlasovali, že přeskočí obecnou rozpravu. Že ji chtějí vést, hlasovalo 70 zástupců opozice, proti bylo 75 koaličních poslanců. Pokračovat se tak bude podrobnou rozpravou.

Začíná se zase od začátku

Poté, co poslanci odhlasovali zkrácené jednání ve stavu legislativní nouze, obhajoval na plénu samotné omezení valorizace důchodů ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Návrh přichází v situaci, kdy Česká republika prožívá extrémně vysokou inflaci. Máme ambici snížit významný dopad v rozpočtu,“ zopakoval na plénu a opět zmínil i mezigenerační solidaritu.

Nyní budou poslanci jednat v obecné rozpravě, pak by se měli dostat do podrobné rozpravy. Celé jednání tak začíná opět od začátku. Nejdřív vystoupí poslanci s přednostním právem, které mají šéfové stran, předsedové klubů, vedení Sněmovny a ministři. Pak budou mluvit poslanci přihlášení do rozpravy. O slovo se jich hlásí přes 60.

Poslanci se konečně dostali k samotné valorizaci důchodů

Poslanci si po třech dnech jednání odhlasovali, že budou pokračovat ve zkráceném jednání ve stavu legislativní nouze. Konečně se tak dostali k samotnému bodu, tedy k omezení mimořádné červnové valorizace důchodů.

Pro hlasovalo 97 zástupců koalice, proti bylo 73 opozičních poslanců.

Že o zkráceném jednání budou hlasovat ve čtvrtek ve 20 hodin, schválili už odpoledne. A to na návrh poslance ANO Patrika Nachera. Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL chtěl hlasovat už v 15:30, Nacher ale chtěl „více času na řeč ostatních kolegů“. Podle koalice to rozumně obhájil, a tak mu na protinávrh kývla. Přesto kvůli nečekané shodě koalice i opozice vznikl v sále chaos.

Skopeček: Obstrukce jsou kvůli bitvě mezi ANO a SPD

„Obstrukce prožíváme zejména proto, že se rozhořela bitva mezi hnutím ANO a SPD o stejného voliče, která se rozpoutala po nepodpoře A. Babiše ze strany SPD v prezidentských volbách,“ napsal na sociální sítě místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Jednání se táhne

Sněmovna o vládním návrhu na snížení mimořádné červnové valorizace důchodů jedná už zhruba 45 hodin. Na své vystoupení k tomu, zda by se měla předloha projednat zrychleně, aktuálně čeká 59 poslanců.

Hlasovat o zrychlení, tedy dílčí procesní věci, budou poslanci ve 20 hodin. Následně se otevře debata k samotné penzijní novele a očekávají se další mnohahodinové obstrukce.

Opozice přispěla k rychlejšímu schválení, rýpl si Michálek

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek pohotově využil překvapivé situace při hlasování, kdy se shodla koalice s opozicí na čase, kdy budou hlasovat o zkráceném jednání. To bude ve 20 hodin.

„Kolegové z opozice tím výrazně přispěli ke zdárnému úspěchu jednání a rychlejšímu schválení změny nutné k udržitelné výši důchodů, aby měli přes demografické změny důstojné důchody i dnešní padesátníci. Nedovedu si představit, že bude někdo napadat zákon u Ústavního soudu kvůli rychlému jednání, když pro to zrychlení sám hlasoval,“ řekl Novinkám a rýpl si tak do ANO a SPD.

Nachera jsme zesměšnit nechtěli, zní z koalice

„Kolega Nacher svůj protinávrh pečlivě zdůvodnil a nám přišel jako smysluplný a konstruktivni. Proto jsme ho podpořili. Oceňuji, ze se v hnutí ANO najdou racionální návrhy, které vedou k tomu, aby jednání Poslanecké sněmovny bylo i přes jeho náročnost alespoň trochu efektivní a spělo k závěrečnému rozhodnutí,“ odmítl pro Novinky spekulace o snaze Nachera zesměšnit šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Stejný názor zastává i šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný. Podle něj koalice návrh podpořila, protože Nacher jej dokázal racionálně zdůvodnit a „ani za nehet“ nešlo o zesměšňování.

„Nebylo to ani za nehet nějaké zesměšňování. Já jsem mu nepřišel blahopřát, ale šel jsem mu poděkovat. My jsme dali mým prostřednictvím návrh, ale na druhou stranu on tam nastoupil a odůvodnil to. Nestřelil to jako ostatní, ale racionálně to vysvětlil, že máme přihlášených padesát, tak když to vezme po pěti minutách, je to zhruba do 20. A všichni včetně pana premiéra jsme si řekli, že ano, to dává nějaké ratio. Víme zcela jistě, že zákon skončí u Ústavního soudu, a tento návrh nám přišel konstruktivní. Nejsme takový, že bychom je řezali pro nic,“ řekl Novinkám.

Nacher s návrhem na dnešní dvacátou hodinu přišel tak, že nechal každému přihlášenému poslanci možnost vyjádřit se v délce pěti minut. Nebyla by tak prý úplně krácena práva opozičních zákonodárců vyjádřit jejich názor. Poté, co by tak učinilo přes 60 zákonodárců, bylo by zhruba 20 hodin večer.

Nacher připustil snahu koalice jej zesměšnit

Poslanec ANO Patrik Nacher se nedomnívá, že ho vládní pětikoalice chtěla podporou jeho návrhu zesměšnit, jak po hlasování prohlásil jeho stranický kolega Robert Králíček. Jiný názor má však v případě následných reakcí vládních poslanců.

„Samotné hlasování nikoliv, mohli si vybrat jakýkoliv protinávrh, ale ty pozdější reakce, potlesk, repliky, už ten parametr naplnily…,“ řekl Novinkám.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám