Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Hrátky s vrátnými

Nejaktuálnější téma je zdražení života, které pramení ze zdražení energií. To zas do velké míry vyplývá ze snahy ruského vedení rozložit Západ ekonomicky, když se Putinovi nedaří na bojišti s Ukrajinou. Panika, kterou šíří spousta politiků, část médií poplatná politikům a někteří jedinci, na které se tato média obracejí jako na odborníky, vychází z reálných základů. Také je ale přifouknutá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Drtivá kritika vlády by byla na místě, pokud se v nejostřejší fázi krize zjistí, že něco slíbila, ale nenaplnila. K tomu zatím nedošlo a třeba ani nedojde. Ale doprovodný humbuk je dobrý. Pro Kreml.

Ten nesází jenom na ty politiky na Západě, kteří mu naslouchají, ale především na jejich voličskou klientelu. V Česku podle čerstvých údajů tvoří tato skupina 49 procent obyvatelstva. Ukázal to průzkum Kantar CZ pro Českou televizi. Při hodnocení postoje ČR vůči Rusku vzhledem k dodávce energií se právě tolik respondentů vyjádřilo, že Česko by mělo s Ruskem vyjednávat. Že by se ČR měla odříznout od Ruska i za cenu zdražování/šetření, si myslí 43 procent dotázaných.

Otázka je jasná, odpovědi jakbysmet. Hledat omluvu pro oněch 49 procent ve smyslu, že nevědí, co činí, je zbytečné. Mají tuto pozici, a jestli se vytvořila z nedostatku myšlenkových dovedností, nebo z neinformovanosti, je vcelku jedno. Počítá se výsledek.

Tito lidé trpí syndromem vrátného. To je, když si bytost sedící u vchodu do nějaké budovy vezme do hlavy, že její pravomoci nespočívají v čistě formálních postupech, ale v určování, koho dovnitř pustí a komu přehradí cestu, páč se jí z nějakého důvodu nelíbí.

Tady se jim nelíbí Fialova vláda, protože si myslí, že je nechá na holičkách, a tak natahují prosebnou dlaň směrem k Putinovi. Který ovšem pro ně má jen ránu přímo do ksichtu anebo sadu pohlavků, protože nic jiného nepoužívá. Symbolický vrátný však bývá nadán až zvířecím pudem úcty k vrchnosti, takže pár facek od velkého vůdce jej bolet nebude. Hlavně že si nemusí v zimě brát v obýváku ten svetr.

Na tyto lidi, každý po svém, apelují prezidentští kandidáti. Petr Pavel se snaží, aby se před volbou tak trochu vznášel nad vodami a lehce mazal vrátným med kolem pusy. Jaroslav Bašta (chce na Hrad za SPD) včera v ČT kličkoval, ale náklonnost k dohodě s Ruskem jeho slovy stejně prosakovala. A Danuše Nerudová zahrála na lidovou strunečku.

Tito vrátní jsou voliči a bez jejich hlasů kandidáti na Hrad prostě neprojdou.

Reklama

Výběr článků

Načítám