Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Bez omezení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odříkaného chleba největší krajíc. Francouzský prezident Emmanuel Macron tak dlouho volal Vladimiru Putinovi, že ho absence vstřícnosti z Kremlu přestala bavit. A pro leckoho nečekaně se stal tvůrcem nového přístupu k agresivnímu ruskému státu, který se cítil pevný v kramflecích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Macron v sobotu v rozhovoru s deníkem Le Parisien uvedl, že Francie bude možná v určitém okamžiku nucena vést pozemní operace na Ukrajině, aby čelila ruským silám a že Francie je připravena na všechny scénáře.

Týž den mluvil pro ukrajinská média a ujistil Ukrajince, že Rusko nemůže ani nesmí vyhrát tuto válku. Náš cíl je vrátit stabilní mír do Evropy, které hrozí agresor Putin a jeho režim, řekl francouzský prezident. A dodal: „Pro naplnění tohoto cíle nenastoupíme cestu eskalace, protože nepotřebujeme další válku. Jsme ale připraveni říci, že nemáme omezení a že budeme reagovat na to, jak se bude chovat Rusko.“ To je totiž podle Macrona imperialistickou zemí, autoritářským režimem.

Očima Saši Mitrofanova: Utopená utopie

Komentáře

Francouzská hlava státu zatím samozřejmě jen hovoří, ale v situaci, kdy Západ nerozhodně přešlapoval tváří v tvář petrohradskému chuligánovi, který narostl do obludných rozměrů a začal hrozit celému světu, musel přijít někdo, kdo dokáže mluvit jazykem, jemuž Putin rozumí jako jedinému argumentu. Je to jazyk síly.

Na Putinovy hrozby jaderným klackem Macron říká: Taky ho máme a neměj pochyby, že ho proti tobě použijeme. Ty pak půjdeš do háje i s tím svým Ruskem. Francouzský prezident prolamuje Putinovu představu o obyvatelích Západu a o západních státnících, kterou získal komunikací s profláknutými bytostmi typu Gerharda Schrödera, Silvia Berlusconiho nebo Wolfganga Schüssela. Macron dává Putinovi na vědomí, že ne každý západní politik se prodává za ruble.

A co evropští obyvatelé? Budou chtít zvrátit Putinovo přesvědčení, že jde o bandu zdegenerovaných a zpohodlněných měkkýšů, kteří za klid na práci prodají cokoli, kohokoliv a především vlastní svobodu? Těžko říct. Maďaři a Slováci – samozřejmě ne všichni, ale většina, kterou potřebovali Viktor Orbán a Robert Fico k vládnutí – už svým chováním v demokratických volbách Kremlu nesmírně pomohli. Poláci nedávno dosáhli opačného vývoje.

Nás čekají volby do Evropského parlamentu letos a sněmovní volby v příštím roce. Ty druhé budou klíčové, ale ani ty první nejsou bez významu. Naopak, právě Evropský parlament zvolil Orbán jako pevnost, kterou musí jeho oddíly dobýt. Jak řekl, chtějí okupovat Brusel.

Kdo v Česku hájí Putinovy zájmy, víme. Tito nevážení spoluobčané se také bojí síly. Použiju styl jejich vůdce a řeknu: „Nebuďte slušní, jděte proti nim a omezení mějte jen v zákoně.“

Očima Saši Mitrofanova: Po Navalném

Očima Saši Mitrofanova

Reklama

Výběr článků

Načítám