Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: ANO je toxické jako jaderný odpad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bedřich Engels napsal dílo Podíl práce na polidštění opice. To polidštění je ale dost stará záležitost. Od té doby si polidštěná opice zvykla v postavení člověka, říkala si už jenom lidská bytost a v souladu s tím vymýšlela různé věci. Mimo jiné politiku.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

V politice působí různé strany a hnutí. Tvoří je jedinci. Někteří jedinci mají podíl na tom, že se jejich stranám či hnutím daří. Jiní, kteří rovněž mají legitimaci oné strany či hnutí, by také rádi, aby se jejich hnízdečku vedlo dobře. Jenže jejich podíl bývá opačný. Kdyby se Engels probral, překonal vztek z toho, že v Praze nábřeží, které kdysi bylo pojmenováno po něm, je dnes nábřežím Rašínovým, a dal se do remaku vlastní práce, měl by k dispozici dva čerstvé příklady podílu jedinců na podkopání vlastních stran a hnutí.

Prvním takovým činitelem je kandidát koaličního uskupení SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) na primátora Prahy, člen ODS Bohuslav Svoboda. Říká se z tábora jeho příznivců, že je v tom nevinně. To lze posoudit poměrně nezaujatě, protože text rozhovoru, kvůli kterému se strhl poprask, je k dispozici.

Čtenáře samozřejmě zaujal titulek: Koalici s Hřibem si představit neumím, Nacher z ANO je velmi schopný, říká Svoboda. Obhajoba politiků tradičně zní, že titulek zkreslil vyjádření. Je pravda, že Svoboda v textu vylučuje ze svých možných spolupracovníků současného primátora Zdeňka Hřiba a Piráty obecně a nešetří chválou na kandidáta ANO Patrika Nachera. A je také pravda, že používá obezličky: přesto by rád v Praze stejnou koalici jako v celostátní vládě, a Nacher je skvělý až na jeho stranickou příslušnost.

Jinými slovy nechává kandidát SPOLU naplno rozeznít osobní sympatie a antipatie. Jenže osobní antipatie jeho potenciálních voličů, jak bylo patrné z reakcí ve veřejném prostoru, míří na ANO vcelku a na Patrika Nachera zvlášť. Ruka s volebním lístkem SPOLU takovému voliči ztěžkne možná až tak, že tento lístek odhodí.

Zvláště poté, co se dostavily další důkazy nestravitelnosti ANO jako celku a jeho jednotlivých částí zvlášť. Po nejapném vysvětlení, které podala místopředsedkyně Sněmovny za toto hnutí Jana Mračková Vildumetzová k přátelství, které spojuje její rodinu s obviněným v kauze Dozimetr Zakariou Nemrahem, je sice její rozhodnutí rezignovat na tuto funkci jediné možné, ale pověst této političky ani hnutí, které zastupuje, to zlepšit nemůže. ANO je příliš dobře známá firma.

A je toxická jako jaderný odpad. Pouhá sympatie vůči jejímu představiteli je s to poškodit kohokoliv, jak se ukázalo v případě Bohuslava Svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám