Hlavní obsah

Obviněný v kauze Dozimetr byl svědkem na svatbě Vildumetzové, je i kmotrem jejího syna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obviněný v kauze Dozimetr Zakaria Nemrah, který je nyní ve vazbě, šel manželovi místopředsedkyně Sněmovny Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) za svědka na svatbě. Vybral si ho i ke křtu jejich syna. Obojí potvrdila Vildumetzová ve středu Novinkám.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Jan Mraček a Jana Vildumetzová se brali v roce 2018.

Článek

„Tento pán byl kamarádem mého manžela, já jsem se s ním nestýkala a ani jsem s ním nehovořila nad rámec společenských povinností. Pokud jde o naši svatbu, je pravda, že si ho manžel nakonec vybral za svědka,“ napsala Vildumetzová Novinkám.

Doplnila, že šlo o změnu, kterou udělal na poslední chvíli. „(Bylo to) za manželovu sestru, která v den naší svatby rodila,“ vysvětlila.

Svatba byla v srpnu 2018. Účastnil se jí i tehdejší premiér Andrej Babiš.

Foto: Snímek ze svatebního videa Jany Mračkové Vildumetzové, Bez zdroje

Zakaria Nemrah (vlevo) na svatbě Jany Mračkové Vildumetzové

„Vybral si ho i na křest, já měla jinou volbu,“ uvedla následně.

Vildumetzová podle svých slov v obou případech přání svého muže respektovala. „A znovu opakuji, že v té době jsem ani netušila, že bych mu měla jeho výběr rozporovat, protože tento člověk neměl tenkrát žádný reputační problém,“ uzavřela poslankyně ANO ve vyjádření zaslaném v SMS.

Už dříve uvedla, že „za kmotra byl František Piškanin a kamarád manžela.“

Že se manželé Mračkovi stýkali pravidelně s obviněným Nemrahem, informoval již v minulém týdnu server Neovlivní. Nemrah za nimi měl jezdit na Karlovarsko, odkud oba manželé pocházejí. Vildumetzová k tomu uvedla, že je to známý jejího manžela a stýkala se s ním jen při společenských příležitostech. Zmínila také, že má čisté svědomí.

Zástupci vládní koalice ji nicméně kvůli tomu vyzývají k rezignaci. Sama výzvy považuje za absurdní, postavilo se za ní také hnutí ANO.

Kauza Dozimetr, která se točí kolem pražského magistrátu, stála funkci již několik politiků. Skončil náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, který je uprostřed celé kauzy. Z ministerstva školství kvůli kontaktům s obžalovaným podnikatelem Michalem Redlem odešel zase Petr Gazdík (STAN).

Na funkci šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) rezignoval minulý týden kvůli kontaktům s Redlem i Petr Mlejnek. Opozice dále vyzývá k rezignaci šéfa hnutí STAN Víta Rakušana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám