Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Rusové v nedbalkách – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nájezd ukrajinských odpůrců Vladimira Putina z Ruského dobrovolnického sboru a Legie Svoboda Rusku do Bělgorodské oblasti připravil Rusku nepříjemné probuzení. Putinovi odpůrci bez problémů překročili hranice a obsadili malé území včetně vesnice Kozinka. Rusku trvalo skoro dva dny, než je zahnalo zpět. Musela se kvůli tomu v oblasti vyhlásit protiteroristická operace a nasazena musela být armáda i vojska ministerstva vnitra. Situaci na frontě akce nezmění, ale ukázala slabiny v ruské obraně.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Nájezd byl podniknut z ukrajinského území, tedy z území země, na kterou Rusko zaútočilo v rámci tzv. speciální vojenské operace. Je proto s podivem, že nechalo vzájemnou hranici nezajištěnou.

Ať už jde o bohorovnost, kdy si ruská generalita myslí, že nějací Ukrajinci nemohou v oblasti zaútočit, nebo o následek snah vyšťárat ještě další vojáky, které by šlo nasadit do tvrdých bojů na Donbasu i za cenu oslabení ochrany hranice, je to pro Vladimira Putina nepříjemné.

Rusové byli nachytáni v nedbalkách. Hranice se zemí, se kterou se válčí, by neměla být děravá jako ementál. Zabránit vypuštění jednotlivých dronů nebo infiltraci nepřátelských speciálních sil úplně nejde. V Bělgorodské oblasti však nešlo o malou diverzní skupinu, ale o docela velké uskupení desítek lidí s několika vozidly Humvee i pár těžšími vozidly, která jsou odolná minám.

V Rusku tento útok přiživil spekulace, že jeho armáda není tak silná, jak o sobě tvrdí. Leccos už naznačily útoky starými sovětskými drony Tu-141 na letiště ruského dálkového letectva, které se nepodařilo sestřelit během letu dlouhého několik set kilometrů.

Je to další munice pro kritiky výkonů ruské armády. Například majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin už dal najevo, že vedení na obyvatele Bělgorodské oblasti kašle.

„Sabotážní a diverzní a průzkumné síly klidně vstoupí do Ruska, přesouvají se tu, natáčejí videa, řídí své tanky a bojová vozidla pěchoty. Kde je záruka, že nevjedou až do Moskvy?“ ptal se a vyzval ruské elity, aby poslaly své syny na frontu. Varoval, že jinak může všechno skončit revolucí jako v roce 1917.

Na dopadu akce nic nemění ani fakt, že legii i dobrovolnický sbor musel někdo vyzbrojit. Těžká technika se nenakupuje v autosalonech, byť se to jejich představitelé snaží tvrdit. Ve Washingtonu mohou být znepokojeni, protože při akci byla použita americká vozidla.

Moskva už dala najevo své pobouření, brala to jako potvrzení zapojení USA do konfliktu, ale ani to jí nepomůže zamést pod koberec slabinu v ochraně hranic.

Pokud kremelské vedení neukáže na viníky, neodvolá odpovědné lidi, bude nutně čelit obviněním ze slabosti. Kruh okolo Putina se stahuje a je jen otázkou času, kdy bude čelit kritice i ruský prezident.

Akce naopak posílila pozici ruského emigranta Ilji Ponomarjova, který žije od roku 2016 v Kyjevě a usiluje o sesazení Putina silou. Vypadalo to jako bláznivý sen blouda mimo realitu, ale ukazuje se, že Rusko zdaleka není tak pevné a mocné, jak si myslelo. To je akce jiného druhu než atentát na Darju Duginovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám