Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Rusko je mafiánské – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli je majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin mezi oběťmi pádu soukromého tryskáče Embraer v Tverské oblasti, zatím jasné není, i když je jeho jméno na seznamu cestujících. Potvrzují se však slova, která opakovaně zaznívala po neúspěšné Prigožinově červnové vzpouře, že dlouho naživu nezůstane. I kdyby na palubě nebyl, už samotný pád stroje vyvolává nutně řadu spekulací.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Prigožin, který ovládl Rostov na Donu, nakonec své tažení na Moskvu odpískal. Výměnou za to bylo zrušeno jeho trestní stíhání a mohl odejít do Běloruska.

Bylo to trochu překvapivé, protože o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi je známo, že neodpouští, když se mu někdo vzepře. Po summitu afrických zemí v Petrohradu se zdálo, že majiteli wagnerovců bylo odpuštěno, protože Rusko potřebuje žoldnéře, aby prosazovali jeho zájmy v Africe. Prigožin se na okraj summitu vřele objímal s jedním ze zástupců Středoafrické republiky a jednal i s delegacemi Mali a Nigeru, což jsou země, kde působí wagnerovci a jejichž vedení na ně spoléhá, že je udrží u moci.

Přesto zaznívalo, že jsou jen dvě možnosti – za rok bude buď Prigožin mrtvý, nebo Putin nebude sedět v Kremlu. Vládce musí ukázat tvrdou ruku, aby se podobné pokusy o vzpouru nemohly opakovat a aby každý viděl, že má zemi pod kontrolou a nikdo, opravdu nikdo se mu nemůže beztrestně postavit.

Wagnerovci už uvedli, že letadlo bylo sestřeleno, i když to nemuselo být nutně tak. Ona stačí bomba na palubě, byť Prigožinova ochranka jistě stroj pečlivě hlídala a prověřovala.

Nehoda moc pravděpodobná není, v Rusku sice panuje typický šlendrián, ale těžko si představit, že by si Prigožin – letadlo bylo prý napsané na něj – nezajistil kvalitní údržbu.

Do skládačky pouze nezapadá tento týden zveřejněné video, ve kterém měl Prigožin údajně hovořit z Afriky. Nelze však vyloučit, že bylo starší nebo pořízené jinde, ale klidně se zase mezitím mohl vrátit a ve středu letěl z Moskvy do Petrohradu. I kdyby však Prigožin nebyl mezi oběťmi, nyní mu je už jasné, že po něm jdou a je jen otázkou času, kdy ho dostanou.

Pád letadla wagnerovců potvrdil, že Rusko je mafiánský stát používající metody zločineckých gangů. V případě Prigožina, který si odkroutil dlouhý trest a rád používal vězeňský argot, je to sice symbolické, ale v jakémkoli normálním státě by byl Prigožin za vzpouru souzen a nesehrála by se podivná šaráda končící pádem embraeru.

Ne, že by si Prigožin za své aktivity nezasloužil tvrdý trest, mělo by ale jít o trest vynesený soudem, nejlépe mezinárodním. Pád embraeru lze brát i jako zdvižený prst – v Rusku vládnou mafiánské struktury a s mafiány se jednat nedá, protože sledují jen své zájmy a slovo dodržují, jen dokud se jim to hodí.

Reklama

Výběr článků

Načítám