Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Oka můry mimo mísu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že bude SPD blokovat přijetí česko-americké obranné smlouvy DCA, všichni věděli. Okamurova partaj se nijak netajila, že bude bojovat všemi silami proti této smlouvě, která podle ní omezuje svrchovanost České republiky a otevírá dveře pro vybudování americké základny.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

V zemi, která má zkušenosti s dočasným pobytem sovětských vojsk na věčné časy, je samozřejmě jakákoli smlouva umožňující pobyt zahraničních vojáků na jejím území citlivé téma. Zvláště když je ve smlouvě uvedeno, že na vybraných základnách by mohly být i objekty, které by po dohodě mohli využívat výlučně američtí vojáci, byť zůstanou majetkem České republiky. Všichni znají přísloví podáš-li prst, zmocní se celé ruky.

Okamura dospěl k závěru, že na tomto poli snadno sebere body soupeřům, v přirovnáních se nijak nežinýroval a pokusil se trumfovat lacinou větou: „V roce 1968 zvací dopis podepisoval Vasil Biľak, v roce 2023 zvací dopis podepisuje ministryně obrany Jana Černochová.“

Byl to náhlý výpad, jako když můra ohrožovaná ptákem, který ji chce sezobnout, roztáhne křídla a objeví se výrazná kresba očí. Poslanci však přece jen nejsou ptáci lovící hmyz, kteří se leknou, a dali to předsedovi SPD sežrat.

Místo toho, aby ukázal historickou paralelu, prokázal Okamura jen svou hloupost a neznalost. Přirovnání kulhá na všechny čtyři, protože v onom pověstném zvacím dopise Alois Indra, Vasiĺ Biľak a tři další komunističtí koryfejové vyzývali „sovětské komunisty, vedoucí představitele KSSS a SSSR k poskytnutí účinné pomoci všemi prostředky, které máte k dispozici“, jinak se podle nich nepodaří dostat Československo ze spárů kontrarevoluce.

Šlo o otevřenou výzvu k vojenskému zásahu, zatímco ministryně Jana Černochová podepsala pouze smlouvu upravující právní postavení amerických vojáků plnících případně úkoly na území České republiky, podmínky provozu amerických vojenských vozidel, která přejíždějí přes území republiky na různá cvičení a jejichž osádky tu nocují. Jmenuje základny a vojenské prostory, které mohou případně využívat. Jde tedy o ryze technický text.

Tomio-san podcenil domácí přípravu a střílel od boku. Chápu, že tvrdou normalizaci nemá vrytu pod kůži, narodil se v roce 1972 a prvních šest let žil v Japonsku. Jako dítě zažíval jiné starosti a trápily ho jiné problémy - v dětském domově to není žádný med -, než aby se zabýval rokem 1968. Pokud však chce něčím strašit, musí na to být připraven, jinak se mu všichni vysmějí. Jako nepřipraveného žáčka ho utřel i Andrej Babiš: „Prosím vás, žádné základny, žádní vojáci tady nebudou. Je to triviální smlouva. Mimochodem, tu smlouvu má Rumunsko od roku 2005, takže 18 let. Bulharsko od roku 2006.“

Žádné americké základny ani vojáci tu nebudou, zpražil Babiš Okamuru

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám