Hlavní obsah

Žádné americké základny ani vojáci tu nebudou, zpražil Babiš Okamuru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanecká sněmovna v úterý nedokázala kvůli obstrukcím v úvodním kole projednat česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci. Těsně před půlnocí, tedy po téměř deseti hodinách schůze, poslanci souhlasili s návrhem na přerušení do středečních 15 hodin. Projednávat smlouvu v noci by podle něj bylo „nedůstojné“. Pro schválení je i většina poslanců hnutí ANO. Jejich předseda Andrej Babiš považuje smlouvu za triviální záležitost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

Proti schválení brojí opoziční SPD, které úterní schůzi od samého počátku natahovalo dlouhými proslovy a vystoupeními. Ačkoliv sněmovní schůze začala ve 14 hodin, k samotné diskusi o obranné smlouvě se poslanci dostali až krátce před 10. hodinou večerní, tedy po téměř osmi hodinách, během nichž se zdlouhavě navrhovaly změny pořadu schůze. Například předseda SPD Tomio Okamura hovořil téměř tři a půl hodiny.

Sněmovna si odhlasovala, že může jednat i hlasovat po 24. hodině, avšak krátce před půlnocí vystoupil předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda a navrhl projednávání bodu přerušit do středečních 15 hodin.

Americká základna pouze po schválení parlamentem

Domácí

„Pokládám tuto smlouvu za natolik důležitou, že její projednávání po půlnoci považuji v podstatě za nedůstojné této Sněmovny,“ prohlásil na plénu Benda. Zákonodárci jeho návrh následně podpořili, čímž došlo k ukončení úterní schůze – a pokračovat v rozpravě o daném bodu se bude ve středu odpoledne. Lze však očekávat, že i středeční jednání bude táhlé. SPD totiž se smlouvou nesouhlasí a je připraveno obstruovat.

Dohoda má podle nich vytvářet podmínky pro pobyt amerických vojáků a pro výstavbu budov s charakterem velvyslanectví bez přístupu české strany. Hnutí žádá její schvalování v referendu a obstrukcemi se snaží zabránit jejímu schválení.

Prosím vás, žádné základny, žádní vojáci tady nebudou
předseda ANO Andrej Babiš

„Smlouva s USA není smlouva o spolupráci, ale smlouva o budoucí vojenské přítomnosti USA v České republice. Prioritou vládní pětikoalice Petra Fialy je zřízení cizích základen v České republice. Jsem přesvědčen o tom, že vláda by na tuto otázku měla vyhlásit referendum, tak aby se občané mohli v závazném referendu vyjádřit,“ kritizoval v úterý Okamura kabinet na plénu. Okamura také navrhl, aby Sněmovna smlouvu zamítla již v nynějším, prvním čtení.

Proti tomu se však ohradil předseda ANO Andrej Babiš. „Prosím vás, žádné základny, žádní vojáci tady nebudou. Je to triviální smlouva. Mimochodem, tu smlouvu má Rumunsko od roku 2005, takže 18 let. Bulharsko od roku 2006. Takže si to může každý ověřit, že tady žádné základny ani vojáci nebudou,“ opáčil Okamurovi Babiš. Podle něj jde o triviální smlouvu, kterou má uzavřeno s USA mnoho zemí.

Případný pobyt amerických vojáků v Česku by musela schválit vláda společně s parlamentem.

Expert: Smlouvou s USA se vazalem nestaneme

Domácí

Většina poslanců opozičního ANO by mohla mezinárodní smlouvu v prvním ze dvou čtení podpořit. Podle předsedkyně poslaneckého klubu Aleny Schillerové jsou si zástupci ANO vědomi, že to „přispívá k bezpečnosti země“. Lze tak předpokládat, že ačkoliv SPD smlouvu nepodpoří, tak Sněmovnou projde, protože pro budou i poslanci vládní koalice, která má v dolní komoře většinu 108 hlasů.

Zda, a případně kdy, poslanci zvládnou ve středu diskusi nad obrannou smlouvou dokončit, je nejasné.

„Očekávám, že všichni poslanci, kterým záleží na obraně a bezpečnosti ČR, mají prozápadní orientaci a ti, kteří věří, že naši bezpečnost zajišťuje euroatlantická vazba, tuto výhodnou smlouvu pro ČR podpoří,“ prohlásil v úterý před začátkem schůze premiér Petr Fiala (ODS).

Fiala doufá, že ANO pomůže rychlému schválení obranné smlouvy s USA

Domácí

Vláda dlouhodobě zdůrazňuje, že smlouva není o pobytu amerických vojáků ani o jejich základně. „Přijetí této dohody je naprosto klíčové, je to správný krok, který posiluje bezpečnost České republiky, a měl být učiněn už dávno. Smlouva neznamená automaticky základny v ČR, osobně bych se cítil bezpečněji, kdyby tomu tak bylo, ale o tom ta smlouva není. Upravuje právní a technické podmínky,“ řekl například před začátkem schůze předseda zahraničního výboru a poslanec TOP 09 Marek Ženíšek.

„Ten, kdo říká smlouvě ne, tak bud žije v jiné realitě a nevidí, co se kolem nás děje, nebo je přímým zastáncem a podporovatelem těch, kvůli kterým tuto smlouvu schvalujeme. Pokud proti tomu brojí KSČM a SPD, ale i další podporovatelé ruského režimu, tak nemůže být lepšího důkazu, proč ji potřebujeme,“ neodpustil si následně rýpnutí do opozičního hnutí.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která v květnu smlouvu společně se svým americkým protějškem Lloydem Austinem v USA podepsala, ujistila, že smlouva neznamená, že by si na českém území mohli američtí vojáci dělat, cokoliv si zamanou.

„Kdyby se příslušník americké armády nyní dopustil trestného činu, tak má ČR nově možnost ho soudit podle českého práva, což je posun proti současnému stavu, kdy by ta jurisdikční pravomoc šla jednoznačně za USA,“ řekla Černochová.

Během úterý před Sněmovnou na Malostranském náměstí navíc protestovaly proti ratifikaci obranné smlouvy desítky lidí. Demonstraci svolalo opoziční hnutí SPD s mimoparlamentní Trikolórou, občanským sdružením Akce D.O.S.T a iniciativou Ne základnám.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Několik málo desítek příznivců SPD se 27. června 2023 sešlo na demonstraci před parlamentním projednáváním česko-americké obranné smlouvy

Smlouva umožní silám USA v Česku výstavbu objektů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám