Hlavní obsah

Zeštíhlovat královskou rodinu? To není dobrý nápad, myslí si její nejvytíženější členka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Princezna Anne v úterním rozhovoru uvedla, že plány na zeštíhlení královské rodiny, o kterých se v souvislosti s korunovací krále Karla III. mluví zase o něco více, nejsou dle jejího názoru zcela dobrým nápadem. Dcera královny Alžběty každoročně plní nejvíc povinností, které z jejího titulu vyplývají.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Anne během interview pro kanadskou CBS

Článek

Dvaasedmdesátiletá princezna Anne se o tématu rozhovořila v interview pro kanadskou stanici CBS News, které televize uveřejnila pět dní před korunovací Karla III. Mluvila i o otroctví a roli windsorského rodu v něm a o tom, proč je monarchie i v moderní době důležitá.

V otázce zeštíhlování počtu členů královské rodiny, kteří plní královské povinnosti, má princezna Anne jasno.

„Myslím si, že ta věc o zeštíhlování byla řečena v době, kdy tu bylo více lidí,“ uvedla princezna Anna v narážce na to, že královské povinnosti přestali vykonávat princ Harry s vévodkyní Meghan a princ Andrew. „Z mého pohledu to není dobrý nápad,“ dodala Anne.

Anne se není co divit, je totiž nejvytíženějším členem královské rodiny. Mezi královské povinnosti totiž nepatří pouze návštěvy těch nejdůležitějších společenských a státnických akcí.

Ale, s nadsázkou řečeno, i třeba otevření nové budovy místního úřadu v tom nejmenším anglickém městě kdesi v zapadákově.

Monarchie je zárukou stability, říká princezna

V současnosti s korunovací nového krále princezna bránila roli monarchie v moderním světě.

„Konverzace o relevanci monarchie se teď povedou všude. Není to ale debata, kterou já bych nezbytně musela vést. Je naprostá pravda, že je okamžik, kdy tuhle diskuzi vést musíte, jen bych ráda zdůraznila, že monarchie poskytuje spolu s ústavou jistý stupeň dlouhodobé stability, jíž jinou cestou docílíte jen těžko,“ vysvětlila Anne.

Zdrženlivě se princezna Anna postavila naopak k faktu, že král Karel III. přislíbil spolupracovat na vědeckém výzkumu zkoumajícím historickou spojitost britské monarchie a otroctví.

„Není to zrovna téma, o němž bych se bavila. Můj historický pohled je poněkud jiný, možná realističtější. Historická perspektiva jde zkrátka mnohem dál a moderní kontext je velmi rozdílný,“ uvedla Anne. „Otroctví nikam nezmizelo,“ dodala.

Princezna známá svým suchým humorem pak odpověděla na otázku, co od svého bratra, coby nového krále, očekává.

„Ví, co dostane, protože na to už nějakou dobu trénuje, a nemyslím si, že by se změnil,“ uvedla Anne s narážkou na to, že byl král Karel III. nejdéle čekajícím korunním princem.

PŘEHLEDNĚ: Korunovace krále Karla III. Britského

Zahraniční

Reklama

Související témata:
Princezna Anne

Výběr článků

Načítám