Hlavní obsah

Vzácná oblaka ve tvaru vln uchvátila obyvatele Wyomingu

Obyvatelům amerického státu Wyoming se tento týden naskytl neobyčejný pohled. Nad hřebeny pohoří Bighorn Mountains nedaleko městečka Sheridan se na obloze objevila oblaka jako vlny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Útvarům, které mohli lidé ve Wyomingu pozorovat, se říká Kelvin-Helmholtzova oblaka. Vznikají, když se rychlejší proud vzduchu pohybuje nad stoupajícím vzduchem pod ním.

Název vychází z jevu známého jako Kelvin-Helmholtzova nestabilita. Ta vzniká na místech, kde se stýkají dvě proudící vrstvy plynu nebo kapaliny. Vrstvy se mohou lišit například rychlostí pohybu nebo hustotou.

„Bylo to výjimečné a okamžitě jsem věděla, že to musím vyfotografovat,“ uvedla místní obyvatelka Rachel Gordonová. Snímky pořídila u domu svých rodičů, načež je zveřejnila na facebookové stránce Wyoming through The Lens, kde je k vidění i časosběrné video. „Byl to dechberoucí okamžik,“ dodala žena.

Nad Zlínem se otevřela mračna. Utržená oblaka lidé přirovnávali k Mordoru

Domácí

Podle Matta Taylora z BBC Weather jsou tyto snímky jedním z nejúžasnějších a nejpůsobivějších příkladů Kelvin-Helmholtzových oblaků, jaké kdy viděl. Součástí jejich krásy je podle něj to, že ukazují pohyblivost atmosféry.

„Jak se atmosféra jako vlny v oceánu pohybuje a reaguje na okolní prostředí,“ poznamenal.

Apokalyptický mrak nad Pescarou připomínal tsunami

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám