Hlavní obsah

Palestince se narodila čtyřčata z pašovaného spermatu. Jedná se o formu odboje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželka palestinského vězně Rasmíja Šamálíová porodila minulý měsíc čtyřčata. Děti byly zplozeny pomocí pašovaného spermatu. Manžel ženy Ahmed je totiž již od roku 2008 držen v izraelské vazbě za účast na odbojové činnosti. Své děti uvidí až za tři roky, kdy má být propuštěn. Vůle palestinských vězňů plodit děti je vnímána jako další forma odboje proti izraelské okupaci.

V Palestině se narodila čtyřčata vězni, jehož sperma propašovali venVideo: Reuters

 
Článek

Abdulláh Qandil, ředitel sdružení Waed pro vězně a bývalé vězně, řekl, že vůle palestinských vězňů zplodit děti ve vězení „symbolizuje jejich schopnost tvořit život navzdory bolesti, omezením a věznění“. O situaci informoval server Middle East Eye.

Podobně to vnímá i Rasmíja Šamálíová a její vězněný manžel Ahmed Šamálí. O dítě pomocí pašovaného spermatu se manželský pár pokoušel již od roku 2018, dvakrát to nevyšlo. Až třetí pokus v říjnu 2022 se ukázal jako úspěšný a žena otěhotněla. Výsledkem jsou čtyři děti – tři chlapci jménem Abdul Rahim, Rakan a Raján a dívka jménem Najah.

Podle jejích slov to bylo složité těhotenství, zejména kvůli vysokému počtu dětí. Nakonec musela být v květnu převezena z nemocnice Al-Šifa v Gaze do nemocnice Al-Makassed v Jeruzalémě.

Se svým manželem má již dvě děti ve věku 15 a 17 let. Ty však byly počaty před jeho zatčením. Bez manžela má teď pocit, že je jejich rodinné štěstí nekompletní a těší se, až se celá početná rodina zase shledá.

Vítejte v Palestině. Stevard Ryanairu nad Tel Avivem rýpal do živého

Blízký a Střední východ

Pašované sperma je klíčová součást odboje

Příběh Rasmíji a Ahmeda není ojedinělý. Za posledních deset let se palestinským mužům vězněných v Izraeli narodilo už 122 dětí. První známý případ je z roku 2012, jednalo se o vězněného Ammara al-Zabana a jeho ženu, kteří z pašovaného spermatu úspěšně počali potomka. Podle serveru Middle East Eye se od té doby považuje pašování spermatu za klíčovou součást palestinského boje proti izraelské okupaci.

„Slouží jako vzdorná odpověď na pokusy izraelské okupace oslabit ducha mužů mezi zdmi vězení,“ řekl o fenoménu Qandil.

Existují dva způsoby plození potomků z vězení

Úspěšné pašování spermatu není jednoduchý proces. Většina zodpovědnosti stojí na rodině vězně. Pokud se rozhodnou tuto metodu využít, musí sperma doručit co nejdřív po obdržení do laboratoře. To je prvním předpokladem k tomu, aby k oplodnění došlo.

Podle informací serveru Middle East Eye je však další způsob, jak potomky z vězení plodit, a to v rámci návštěv. Některým palestinským vězňům jsou údajně povoleny manželské návštěvy, při nichž se mohou intimně stýkat se svými partnery. Mnozí ale této možnosti nevyužijí z důvodu nedůvěry v soukromí, které je jim ve vězení poskytováno.

Po 87denní hladovce zemřel v izraelské věznici Palestinec Chádir Adnán

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám