Hlavní obsah

Thajec našel ve večeři perlu za statisíce. Původně skončila v koši

Nepříliš majetný muž z Thajska si koncem března vyšel s přáteli na skleničku a k tomu si objednal několik mušlí. V jedné z nich se skrývala vzácná perla, jejíž cena přesahuje tři sta tisíc korun. Původně přitom skončila mezi odpadky.

Chudý Thajec objevil v jídle drahocennou perluVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Čtyřiapadesátiletý Amorn Prakongkwan provozuje obchod s barvami a podle agentury AP si dosud rozhodně nežil nad poměry. Ale při jedné návštěvě hospody se k němu štěstí přece jen přiklonilo. Objednal si totiž několik mušlí, známých také jako škeble Melo, a v jedné z nich našel velkou perlu.

Podivnou žlutou kuličku nejprve vyhodil do koše, ale pak mu došlo, že by to mohla být perla. V první chvíli jej to nenapadlo, protože škeble Melo produkují perly jen dost vzácně. A jak sám dodal, snědl jich v životě už pořádné množství a perlu nikdy nenašel.

Pro jistotu dal nález posoudit odborníkům, kteří určili, že jde skutečně o pravou perlu o hmotnosti 10,33 karátu (2,07 gramu). Amorn si ji původně chtěl nechat jako talisman, ale odhadovaná cena je přece jen silnější lákadlo. Podle odborníků by se totiž tato perla mohla prodat v přepočtu za více než 340 tisíc korun.

Perly Melo jsou totiž velmi vzácné. Tvoří je škeble voluta melounová a spektrum jejich barev se táhne od světle žluté až po hnědou, přičemž nejvyšší cenu mají oranžové perly, jakou našel i Amorn.

Nicméně jeho očekávání jsou asi až příliš vysoká. Doufá totiž, že dostane rovný milion thajských bahtů (637 tisíc korun), což je dvojnásobek odhadované ceny. Za peníze z prodeje si však tak jako tak chce koupit auto.

Řidič kamionu našel mezi zuby svého syna perlu za miliony

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám