Hlavní obsah

Tající švýcarský ledovec odhalil 50 let starý vrak letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Aletschském ledovci ve švýcarském kantonu Valais byly nalezeny trosky letadla, které zde havarovalo v roce 1968. Nalezl je zcela náhodou horský vůdce Dominik Nellen. K objevení trosek přispělo tání ledovce způsobené globálním oteplováním, píše agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Tající švýcarský ledovec odhalil 50 let starý vrak letadla.Video: AP

 
Článek

Aletschský ledovec pokrývá přibližně 81,7 kilometru čtverečních a je jedním z největších ledovců v Alpách. Trosky letadla, které se zde koncem šedesátých let minulého století zřítilo, nikdy nebyly nalezeny.

Jak ale uvádí agentura AP, švýcarský ledovec taje v důsledku globálního oteplování nebývalou rychlostí, díky čemuž byl vrak po více než 50 letech objeven. Při jednom ze srpnových treků na něj narazil horolezec Dominik Nellen.

Švýcarské ledovce se za necelé století zmenšily o polovinu. Tají stále rychleji

Věda a školy

„Ledovce mizí. Říká se, že když to bude takto pokračovat, v roce 2090 zbude pouze 10 procent ledovce,“ svěřil se agentuře švýcarský nálezce trosek.

„Tady nahoře ten problém vidíme. Vodu odsud potřebujeme nejenom my, ale celá Evropa. Je to celosvětový problém,“ dodal Stefan Gafner, jenž Nellena na výpravě doprovázel.

Tání ledovce posunulo hranici mezi Švýcarskem a Itálií, země se přou o horské letovisko

Zahraniční

Švýcarsko, podobně jako mnoho jiných částí Evropy, letos zaregistrovalo mimořádně horké léto. Pokud budou zemi rok co rok sužovat podobné vlny veder, mnoho z jejích ledovců by dle odborníků mohlo do 15 let zcela zmizet, píše agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám